Annons:

På håll har jag sett dess ljus halva mitt liv, blinkades ut i tomheten. Länge har jag velat dit och jag finner något paradoxalt i att längta till en plats vars existens bygger på att hålla något borta. Just därför är det extra magiskt och speciellt att få besöka denna ganska mytomspunna plats, Nidingen.

Över 700 fartyg sägs ha gått på grund här och det är en av Sveriges mest olycksdrabbade fyrplatser. På håll är det svårt att förstå varför men när man närmar sig ön breder flera stora rev ut sig, många blott några decimeter under vattenytan. Med tanke på att öns högsta punkt bara är några meter över havet förstår man snart varför denna fyrplats varit så viktig. Om man inte kommer i kajak utan som vi i en liten RIB så är det inte helt okomplicerat att ta sig in till bryggan. Men med van hand styr vår värd Stefan Petterson båten genom skären, som om han hade en hemlig karta.

Nidingen-2

Nidingen-1Man kan tro att Stefan skulle ha bott på ön hela sitt liv, plus lite till. Med inlevelse berättar han inspirerande om fyrens nästan 500-åriga historia. Första fyren sattes upp 1624 och var en av vår absolut första. Eller ja, inte vår, för på den tiden tillhörde Halland Danmark, men några år senare så. De utmärkande dubbeltornen byggdes 200 år senare, med stenar från Varbergs fästning. Själv finner jag det extra spännande att den mistsignal, som mest påminner om en stor kyrkklocka, som tidigare användes vid tjock dimma idag står bara några hundra meter från min lägenhet i Majorna, Göteborg. Här ute räddade den liv, i stan är den undanskymd i ett anonymt hörn intill en trafikled där den sakta vittrar bort i avgaserna.

Här ute känns staden som en fjärran planet. Vi är helt omgivna av hav och våra närmsta grannar är sälar och sjöfåglar. För merparten av året är de de enda som besöker ön, här finns stora bestånd av kentisk tärna, tobisgrissla och småskrake. Dessutom är det här den enda platsen i Sverige där tretåig mås häckar. Sen drygt 30 år tillbaka huserar ön en fågelstation, idag Sveriges tredje största. För den nyfikne är det Göteborgs Ornitologiska Förening som håller i verksamheten som främst kretsar kring ringmärkning och forskning.

Nidingen-11

Nidingen-10Vi är inte här så mycket för fåglarna som för atmosfären och efter en fantastisk middag i den gamla fyrvaktarbostaden pallrar vi oss över till ett av de två gamla dubbeltornen. Kvällen möter oss med regn, men det är ändå häftigt att sitta hopkurad i ett fyrtorn när stormen piskar havet nedanför.

Nidingen-6

Nidingen-4Morgonen är natten motsats och bjuder på sol och stiltje, inte spegelblankt hav, men nästan. Perfekt läge att plocka fram några SUP brädor och paddla över till systerfyren på Lilleland.  Det här är det mest förrädiska revet och det som har ställt till mest bekymmer för sjöfarten. Det är nämligen så att det rör sig. Inte nog med att det ändrar form, ena dagen kan det vara fullt synligt ovanför vattenytan, andra dagar är det dolt. Spökhistorievarianten var att grundet hemsöktes av förlista sjömän som med sina krafter flyttade revet. Den mer vetenskapliga förklaringen är att revet kring Nidingen består av en kilometerlång rullstensås, uppbyggd av enorma mängder småsten, som flyttas runt av starka strömmar. Således är det en fascinerande och annorlunda plats att paddla runt på.

Nidingen-20

Nidingen-12

Lillelandsrevet

Nidingen-19

Helgen på nidingen är redan strösslad med superlativ, ändå har ön valt att spara det bästa till sist. För på vägen hem får vi syn på tumlare, tandvalar som påminner om små delfiner. Även om de kanske inte är jätteovanligt har jag aldrig tidigare lyckats se dem, lyckan är total.

Nidingen-24

Tumlare

Åka till Nidingen

Nidingen ligger strax sydväst om Onsalahalvön utanför Kungsbacka och det är Gottskärs hotell som anordnar besök och boendepaket ute på ön.

Främst rör det sig om helgpaket eller utflykter för grupper, hela säsongen. Är man enstaka personer kan man ta chansen att åka ut med på de schemalagda turerna som görs vecka 27-32. Pris per person: 590 kr för båtresan t/r, vill man stanna över natt så kostar det 500 kr per natt. Standarden är av vandrarhemskaraktär.

Riktpris på ett helgpaket för 12 personer är 13200 kr.

Åker du båt eller paddlar ut själv så får man nöja sig med utsikten, fåglarna, och att gå upp i det fyrtorn som inte hyrs av hotellet. Då sponsrar man fågelskådarna med 40 kronor för detta.

Just det, tänk på att hela ön och omgivande vattnen med alla rev är naturreservat. Under häckningsperioden april-15 juli är att halva ön off limits. Men du kan ändå besöka ön bara du håller dig till den sydvästra delen, tar hänsyn till fåglarna och väljer en fikaplats där du inte stör dem.

Nidingen-9Nidingen-8

En respons