Annons:

Vi på Fjälledarlinjen har lyxen av att ha en kursare från Finland som studerar med oss. Jag passade på att ta ett snack med blivande fjälledaren Heidi Siira om finsk vandringskultur och några finska vandringspärlor.

Jag besökte undersköna Koli Nationalpark i finska norra karelen (på gränsen till Ryssland) i samband med en konferens härom året men i övrigt är min erfarenhet av finsk natur och vandringskultur närmast obefintlig. Jag ser fram emot att upptäcka mer!

Finns det en speciell vandringskultur i Finland skulle du säga och hur skiljer den sig från Sveriges i så fall?

Det finns en lång tradition av att vistas i skogen för att jaga, plocka bär, vandra och åka skidor. Vi åker något som heter skogsskidor som är en längre och variant av de svenska och norska fjällskidorna men utan stålkant. Min magkänsla är att frilufts-boomen här i Sverige är lite större och vi i Finland följer efter, speciell när det gäller yngre folk i tjugo- till trettioårsåldern.

Hur är det med allemansrätten i Finland?
Allemansrätten är i princip densamma som här i Sverige.
Finns det en motsvarighet till Svenska Turistföreningen (STF)?
Forststyrelsen är nog vår motsvarighet skulle jag säga. De har hand om ödestugorna. Forststyrelsen har också en webbsida som heter Ut i Naturen. Där finns all information om olika nationalparker, vandringsleder, stugor med mera.
Hur ser det ut med stugor på lederna?
Det finns både avgiftsfria och avgiftsbelagda stugor. Bland de öppna och avgiftsfria stugorna är ödestugorna mest välkända. Stugorna finns i allmänhet i väglösa områden i vårt lands norra och östra delar. Andra öppna stugor är raststugorna, som är avsedda för dagsbesök. Även de öppna torv- och stockkåtorna är lämpliga rastplatser vid dagsutflykter, men kan i undantagsfall ge skydd även för natten.
Man behöver inte boka ödestugor, utan man kan bara gå dit och övernatta helt avgiftsfritt. Alla stugor har en kamin eller eldstad och man kan elda med den ved som finns i vedförrådet. För det mesta finns också såg och yxa på plats. Veden kan vara ganska blöt på vintern så det är bra att ha med lite eget tändvirke. Många ödestugor har också en gasspis och några kastruller för att koka vatten. Precis som i de svenska stugorna finns en gästbok eller loggbok för att lämna färdmeddelande. Det finns inga stugvärdar utan det finns ansvariga som kommer och ser över stugorna ibland, därför är det också bra att nämna i gästboken om något saknas i stugan.

Man får också tälta gratis på angivna platser. Tvärtom från Sverige så är de platserna oftast i närheten av stugor och eldplatser.

När är bästa tiden att åka på vandringsresa till Finland tycker du?

Hösten! Ruska kallas tiden när alla träd får sina fina höstfärger och infaller från slutet av augusti till slutet av september. Då finns det inga myggor, det är inte för kallt och är oftast fina och soliga dagar.

Vad är Finlands motsvarighet till svenska populära leder och utmaningar som Kungsleden, Gröna & Vita bandet, Jämtlandstriangeln eller västra leden upp på Kebnekaise?

Det finns många fina och populära vandringsleder i Finland. Vad gäller utmaningar så vet jag inte om det finns något motsvarande Gröna bandet eller Kungsleden.

Heidis tre tips på områden att besöka:

Paistunturi Ödemarksområde och Kevo kanjondal i Norra Lapland
Ett otroligt vackert landskap med en 63 kilometer lång led som går genom fjällbjörkskogen i Kevo naturreservat, över kalfjället, i tallskogen och på botten av Kevos kanjon. Kevos kanjon är i sig 40 kilometer lång och bitvis 80 meter djup och vandringsleden går mestadels just där. Den branta terrängen och de upprepade vaden över ån Kevojoki gör leden mycket krävande för en ovan vandrare.Reposevi Nationalpark

Repovesi Nationalpark är ett mycket vackert naturområde i södra Finland. Det är sydöstra Finlands största skogsskyddsområde. Reposevi är lätttillgängligt och erbjuder fina områden för paddling och simning på sommaren. Berget Olhavanvouris femtio meter höga lodräta klippvägg är ett populärt tillhåll för klättrare.
Pyhä
Pyhä-Luosto kansallispuisto, eller Pyhä som det kallas, är beläget i den sydligaste delen av den finska fjällkedjan. Det mesta på Pyhä händer på vintern. Pyhä är mest känt för att erbjuda riktigt bra friåkning. Snowboardproffset Antti Autti är ett av affischnamnen som marknadsför Pyhä som det finska friåkningsmekkat.
Hur är det med friluftskök och tillgång på bränsle? Det kan ju vara ett gissel för resande vandrare.
Jag tror att de flesta använder gas. Den största outdoorbutiken är Partioaitta (Naturkompaniet) eller Scandinavian Outdoor Store. Men om man ska till Lapland, då kan man hitta gas på en mack eller lokal matbutik också – och då pratar jag om byar som inte har någonting annat! Power Fuel kan vara svårt att få tag på någon annanstans än i städerna.

Avslutningsvis, vill du lära mig några viktiga finska fraser att kunna för vandring och friluftsliv?

Hej = Hei
God tur = Hyvää matkaa
Åt vilket håll ligger…? = Missä on…?
Fint väder = Hieno sää

Tack Heidi! Jag ser fram emot att besöka finska lapland under något av de kommande åren!