Annons:

Känslan att glida fram ljudlöst på spegelblankt vatten eller att fånga en våg när det blåser 14 meter per sekund. Med en så kallad SUP-bräda kan du vara ute på vattnet oavsett väder och vind. På kort tid har SUP blivit enormt populärt, antingen som träningsform eller sommaraktivitet med hela familjen.

SUP står för stand up paddling och är i allmänna drag en surfbräda modell större med framför allt mycket mer flytkraft än en vanlig surfbräda. Detta gör SUP-brädan mer stabil och därför går det att med relativ enkelhet stå upp och paddla.

– I princip kan man säga att kan du stå så kan du paddla SUP, på våra kurser har vi haft allt från barn till 80 åringar, berättar Magnus Lindstedt från Crosswater och svenska landslaget i SUP.

Crosswater är ett koncept som fokuserar mest på träning. De flesta av oss förknippar kanske SUP med ett i det närmaste meditativt lugnt paddlande på platt vatten i vackert väder.

–Första gången ska man testa i lugnt vatten och med en riktigt stabil bräda, men det finns så mycket mer med SUP än bara rekreationspaddling, menar Magnus.

Magnus har ett förflutet som elitklättrare och vågsurfare. Han har alltid varit oerhört målmedveten med sin träning och när han testade att paddla SUP insåg han snabbt möjligheterna.

SUP-1

Magnus Lindstedt Foto: Marie Hidvi

– Du kan dra paralleller till längdskidåkning, där du tränar hela muskelkedjan. Fördelen med att paddla SUP är att du aktiverar balanssystemet samtidigt och det ger dig en komplett grundträning som hjälper dig att utvecklas i din idrott, menar Magnus.

– Att träna upp balansen är nyttigt oavsett vad du gör. Idag sitter vi på jobbet stora delar av dygnet och då stänger vi av balanssystemet. Är du ute och paddlar stund börjar du snart att slappna av på brädan och hitta balansen, det är en härlig känsla. Nästa steg är att testa en träningsbräda, en kanotliknande bräda som skär genom vattnet, när du känner glidet från en sån bräda är det underbart, säger Magnus.

SUP Varberg 2

Kåsa, Varberg Foto: Marie Hidvi

Det finns flera olika typer av brädor beroende på hur och var du ska paddla. Nybörjarbrädor är större och stabilare. Det som är mest populärt just nu är så kallad våg-SUP, det är brädor som är bra på att fånga vågor och du styr med hjälp av paddeln. Tack vare flytkraften som i brädorna har kan du ta mindre vågor och framför allt fler vågor än med en vanlig vågsurfbräda. Längre och tjockare SUP- brädor används för så kallade down wind, det vill säga att man paddlar medvind och fångar dyningarna åt samma håll man paddlar. Racebrädorna är smalare och snabbare, de kräver att man har bra balans och teknik men å andra sidan glider de mycket snabbt.

En annan variant på sup som blivit mycket populär är SUP Yoga, det vill säga att man gör vanliga yogaövningar på brädan istället för på en fast matta.

– Det blir en dimension till, vattnet rör sig alltid och även om vi har väldigt fina och stabila brädor så blir det tillspetsat, säger Rosi Karlsson på Supcoachen.

SUP Varberg 4

Rosi Karlsson Foto: Marie Hidvi

Lite förenklat kan man säga att finns det vatten, kan du paddla SUP. Just Varberg har den senaste tiden utmärkt sig som en av Sveriges bredaste och bästa surf- och SUP destinationer. Blåser det sydväst eller väst hittar du fina vågor i Läjet och Apelviken. Blåser det nordväst blir det fin downwind från Getterön till Kåsa. Vill du istället paddla i lugna vatten, även när det blåser, kan du paddla i Viskan eller så finns det fina insjöar i bland annat Åkulla.

Fakta SUP Varberg
Crosswater – träning med fokus på performance
www.crosswater.se

Supcoachen – Prova på, uthyrning, kurser och Yoga vid Barnens Badstrand www.supcoachen.se

Surfer’s och Surfer’s Saloon – Uthyrning, kurser, butik i stan och skönt häng med mat och musik i Apelviken
www.surfers.se

Fahlensurf – Uthyrning, butik i stan och kurser i egna center i Apelviken
www.fahlensurf.se

Surfskolan – Kurser och uthyrning

www.surfskolan.se

3 responser