Annons:

Under vinterveckan minskade skräpet i Vasaloppsarenan med 90 procent i alla lopp, förutom Vasaloppet. Regeln om tidstillägg för deltagare som blir påkomna med att kasta skräp under sitt lopp där det inte är tillåtet gäller även för cyklister och löpare under Vasaloppets sommarvecka.

Till vinterveckan 2017 införde Vasaloppet ett tidstillägg på 15 minuter om en deltagare blev påkommen med att kasta skräp i naturen. En åtgärd som alltså gav resultat och som gäller även under Vasaloppets sommarvecka.
– Vi har haft stora problem med nedskräpning under sommaren också, främst i cykelloppen där det dessutom blir en säkerhetsrisk när det ligger skräp i spåret. Löparna sköter sig bra men vi kommer att ha samma regel även för dem, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Vasaloppsspåret är ett naturreservat vintertid och spåren går över marker som ägs av 900 olika markägare. Enligt svensk lag är det förbjudet att skräpa ner och Vasaloppet har i flera år arbetat för nolltolerans mot nedskräpning men inte fått den effekt man önskat. Snarare har mer skräp kastats de senaste åren.
– Miljöarbetet är en viktig del i vår antagna hållbarhetsstrategi och vi insåg att vi måste ta till krafttag för att komma tillrätta med problemet. Efter det fina resultatet under vinterveckan hoppas vi nu att även sommarens deltagare hjälper oss att ta hand om vår fantastiska arena, säger Tommy Höglund.

Vasaloppet kommer att sätta upp skyltar och tydliga symboler som visar vart det är tillåtet att kasta skräp. Under cykelloppen finns totalt tolv skräpzoner, bestående av stora nät, utplacerade för att underlätta för deltagarna att pricka rätt i farten. Under löploppen finns det vätskekontroller var femte kilometer där det också går att slänga skräp. Dessa zoner är alltså ett komplement till de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna där deltagarna också har möjlighet att bli av med sitt skräp. Precis som under vinterveckan är det bildbevis som gäller för att kunna utdöma tidsstraff mot en deltagare. Ett antal kontrollanter kommer att finnas längs banan vars uppgift är att försöka fånga de som bryter mot regeln på bild.
– Vi utdömde inget tidsstraff för någon i vintras, men det kan mycket väl hända att vi gör det i sommar. Vi vill att våra deltagare tar nedskräpningsproblematiken på allvar, säger Tommy Höglund.

När det gäller elitåkarna i Cykelvasan 90 förs, precis som under vinterveckan, en särskild dialog med dem där Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret. Något som alla team som Vasaloppet varit i kontakt med ställer sig helt bakom.

Under Vasaloppets sommarvecka 2017 slänger du ditt skräp här:

  • I soptunnorna vid de sju Vasaloppskontrollerna samt vid start och mål. Under löpningen tillkommer också två kontroller, Gopshus och Läde, där det finns möjlighet att slänga skräp
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger

2 responser