Annons:

Topptursguiden presenteras av:

Sverige har många fina toppturer, men är du ute efter ett komplett skidåkar-cv är åket utför Kratern på Duolbagorni i Kebnekaise ett måste. Duolbagorni är den enda svenska topptur som fått stå modell för ett eget frimärke, ungefär som kungen, Avicii och Zlatan.

I detta fall är modellandet befogat – Duolbagorni ser ut som berg ska göra: en bastant bas, branta väggar och en snöklädd topp. När du betraktar fjället på avstånd ser det åkbart ut, men inte självklart. Det gör att  du som skidåkare spontant börjar leta linjer. Du funderar kring om det går att länka korridoren  i toppen på sydostsidan med snöfältet nedanför, för att sedan snirkla vidare mot dalen via den smala utloppsrännan. Och visst går det att åka Duolbagornis sydostsida. Det som krävs är en kort firning ner i topprännan, sedan är det brant men inte extrem skidåkning hela vägen ner till dalen.

Även om du känner att firning med skidor på ryggsäcken inte är din grej kan du utan större svårigheter ta dig upp på toppen och njuta av utsikten över Kebnekaise. Från fjällstationen följer du Västra leden upp mot Kebnekaise i tre kilometer, för att sedan följa Kittelbäcken. En bit upp i Kitteldalen får du syn på Kebnekaises brantåk #1 – Rullevarerännan, ett brett vitt streck som delar Vierranvarri branta östvägg.  Uppe i passet mellan Duolbagorni och Vierranvarri viker de som ska bestiga Kebnekaise åt nordväst, medan de som ska upp på Duolbagorni skidar åt sydost. Väl uppe på den 1662 meter höga toppen har ni fantastisk utsikt över stora delar av Kebnekaisemassivet. Vill ni inte åka Kratern kan ni köra samma väg utför som ni gick upp.

För dig som är sugna på Sveriges coolaste åk ligger rännan med firningen en bit nordost om toppen. Det finns ett ankare i toppen av rännan. Efter en kort firning kör ni sedan Kratern mot sydost. I botten av denna åker ni sedan  österut, ner i rännan som mynnar ut nere vid Kittelbäcken. Sedan är det bara att småglida tillbaka mot bastun och afterskin på Kebnekaise fjällstation.

På Snösäker finns det beskrivningar till 18 toppturer i området i Kebnekaise. Är du sugen på Duolbagorni kan du läsa mer här.

 

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

2 responser