Annons:

Vi är helt omringade av lummig grönska och solen som sipprar ner genom bladverken spelar på vattnet.  Vi gör lätta drag med våra paddlar i det ganska långsamt forsande vattnet. De enda vi möter är ett fåtal fiskare som står vid strandkanten och hoppas på lycka men i flera timmar är det bara vi, grönskan och vattnet. Endast ett brus påminner oss om var vi egentligen är.  

Ibland krävs den stora planen och den myckna tiden men ibland kan jag slås av hur otroligt enkelt ett äventyr faktiskt kan vara. Idag är en sån dag. Med biljetter billigare än en kopp kaffe har vi tagit pendeltåget till Jonsereds station, Säveån rinner precis intill. På våra ryggar har vi var sin SUP. Att pumpa upp dem går på nolltid och snart är vi på vattnet. Lite nervöst i början då ingen av oss har paddlat så mycket SUP.

Savean-SUP-1

Savean-SUP-31Då en av mina racerrundor passerar här har jag länge velat färdas just i dessa vatten. Det lilla man ser från vägen är lockande, ännu bättre blir det på vattnet. För det är helt sanslöst vackert. Med tanke på hur litet det är, och att man snarare kommer se bävrar än krokodiler, är referensen till Amazonas en överdrift men känslan är att detta inte är Sverige, än mindre Göteborg. Men det är just det, och inte bara i en liten kort bit utan grönskan följer oss hela vägen in till Gamlestaden.

Savean-SUP-36Undantaget Säveåns minivariant av drömmarnas kaj, några få lagerlokaler i Partille och skorstenarna vid Sävenäs ser vi nästan ingen bebyggelse utan gröna lummiga träd som hänger ner över älven, vassbäddar och små fläckar av näckrosor.

Med oss har vi strömmen, men mot oss har vi vinden, så att bara stå och glida med är inget alternativ om vi vill komma fram på denna sidan dagsljuset, så får vi gott paddla på. Samtidigt vill jag inte stressa utan mest bara glida fram tyst och stilla, leva i förnekelse över att det enda som förtar upplevelsen, men bara en gnutta, är det närmast konstanta trafikbruset.

Savean-SUP-3

En grund fors bjöd på färdens enda lyft

Trots bruset så ligger det något drömskt och lite mystiskt över vår färd. Det är nästan som om denna dolda plats som ligger mitt i smeten men ändå så avsides, ruvar på en hemlighet. Vem nyttjar alla avsides och nerklottrade parkbänkar, varför går det staket hela vägen ner i vattnet? Vad är det för människor som håller till vid båtskjulen vid Gamlestan och Sävenäs. Att vi är de enda som färdas på älven lättar inte direkt på mystiken. Erik drar paralleller till ”den sista färden” Själv tänker jag på en flodfärd genom Louisiana i nån amerikansk deckare, vilket kanske egentligen är nästan samma sak.

Savean-SUP-44Det fina med just denna paddeltur är att den lätt kan anpassas efter ens tillgång på tid.  Vill man inte paddla över hela sjön Aspen är det rimligt att som längst börja uppe vid Jonsered och sen hela vägen in till Göteborg eller vilka varianter som helst med Partille och Gamlestaden som stop/startpunkter (här finns spårvagn eller pendeltåg intill ån) Då tiden blev knapp för oss denna dag valde vi att hoppa ur älven och på en spårvagn vid Gamlestaden.

Savean-SUP-47

Point 65 Kayakcenter vid Lilla Bommen hyr ut SUPar och anordnar även organiserade turer längs Säveån, då med start i Partille.

Mer info här

En respons