Annons:

På måndag hoppar Johanna Davidsson på ett flyg till Punta Arenas i Chile. Det är sista utposten innan hon reser vidare mot Antarktis. Väl där kommer hon försöka bli första svenska kvinna som skidar solo till Sydpolen.

solosister2

Foto: Anna Lovehed

Sjuksköterskan Johanna Davidsson har bestämt sig för att bli den första svenska kvinnan som tar sig till Sydpolen helt på egen hand. Väl där är det samma väg som gäller tillbaka – fast då med kite. Lyckas det blir hon också förste svensk som tar sig både in och sen ut för egen maskin. (så vitt vi vet) Expeditionen beräknas totalt att ta runt 70 dagar – 50 dagar in och 20 dagar ut.

”Sekunden när planet lyfter efter att ha lämnat mig på Antarktis kommer nog att bli väldigt känslosam. Då kommer jag att vara ensam i världen och alla band till det tidigare normala och trygga livet klipps. Då är det bara upp till mig själv” säger Johanna.

solosister3

Träningstur på Svalbard. Fotograf: Ellinor Falkgjerdet

Bara vädret tillåter är avresan från Punta Arenas till Antarktis planerad till den 3 november. Johanna åker via Union Glacier och blir avsläppt vid det som kallas Hercules Inlet. Planen är sedan att skida de dryga 110 milen (uppförsbacke) och landa på  Sydpolen strax innan jul. Om allt går som det ska beräknas hon vara tillbaka vid Hercules Inlet igen i mitten av januari.

Johanna Davidsson är sjuksyster, lillasyster och medsyster. Som kvinnlig äventyrare vill hon försöka inspirera fler tjejer och kvinnor att ge sig ut och uppleva hur fantastiskt härligt det är. Samtidigt vill hon inte att hon eller andra systrar ska särskiljas som tjejäventyrare. Tillsammans med en av sina storasystrar korsade Johanna Grönland på längden för två år sedan. En bedrift som belönade systrarna med utmärkelsen Årets Äventyrare. Den här gången gör hon äventyret som en Solosister.

Johannas Sydpolen-äventyr går att följa på Solosisters Facebook-sida, https://www.facebook.com/solosister.se/?fref=ts,  liksom Outnorths Facebook-sida, https://www.facebook.com/Outnorth.com/?fref=ts.

3 responser