Annons:

Topptursguiden presenteras av:

Nu drar säsongens skidresor till Japan igång och inom några veckor kommer våra flöden på sociala medier att översköljas av puderbilder från skogarna på Hokkaido. Men har du inte budget eller CO2-samvete att flyga runt halva jordklotet för att köra fluff vill vi tipsa om norska Sogndalsdalen. Här snöar det galet mycket, skogen är på många ställen skönt gles och toppturerna är inget annat än världsklass.

Sogndalsdalen ligger vid Sognefjorden i mellersta Norge. Från fjorden och den lilla staden Sogndal sträcker sig dalen norrut, upp mot fjällen och glaciären Jostedalsbreen. Några kilometer väster om Sogndalsdalen stupar 1500-meterstopparna rakt ner i Fjärlandsfjorden. När lågtrycken pressas österut över fjällen måste de göra sig av med sin fuktiga last och följden blir att Sogndalsdalen varje vinter får japanska snömängder.
Fjället Svarteholten har en viktig roll i berättelsen om Sogndal som puderhåla. Det är varken vackert, har en cool topp eller fjordutsikt, men fjället har riktigt bra skogsskidåkning. Här är skogen grov, gles och den har lite undervegetation. Även om du siktar på högre och tuffare fjäll gör de många snöfallen att du ofta måste köra i skogen för att få sikt, då är detta vägnära fjäll ett bra val.

Det är strax under 500 höjdmeter upp till trädgränsen på Svarteholten och vid dålig sikt vänder du ofta strax ovanför de sista träden. Dit tar det runt en timme och du kommer att hinna med flera vändor på en puderdag. Det gör att du kan lämna stor-termosen, lyxfikat och tyngsta dunjackan nedanför åket. Då kan du tura med lätt ryggsäck och ändå luncha som en kung.

Även om det inte snöar är parkeringen nedanför Svarteholten en bra utgångspunkt för toppturer. Härifrån når du klassiska turer som Togga och Grånipa. Båda dessa åk erbjuder sköna storslalomsvängar på kalfjället och sedan mer teknisk kortsväng nedanför trädgränsen.

Eller så följer du riksvägen några kilometer norrut genom Sogndalsdalen till parkeringen vid Frudalstunneln. Härifrån har du noll meter anmarsch till det populära fjället Frudalshesten. Denna topptur är sydvänd och det gör att den passar bra en kall dag när det inte snöar och andra turer känns som en frysbox.

Snösäker hittar beskrivningar till 11 toppturer i Sogndal och annan matnyttig information som gör det lätt att planera din resa till Norges svar på Japan.

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

4 responser