Annons:

För 22 år sedan, i April 1985, nådde Richard Bass toppen på Mount Everest, och han blev då först med att bestiga de högsta bergen på varje kontinent, Seven Summits (listan är reviderad sen dess). Nu var vi inte där men nog är det inte för långsökt att han i sedvanlig ordning  ville fira med en öl?

Att ta sig upp på alla Seven Summits är det bara en handfull svenskar som gjort. Säkert är det ännu färre som druckit alla Seven Summits ölen? (har du gjort det får du gärna höra av dig) Nu är det få av oss som kan ge iväg på en resa till alla seven summits, men att dricka ett öl som fått sitt namn efter bergen är kanske, men bara kanske, enklare. Notera dock att till skillnad från det som räknas som Seven Summits idag så inkluderade Bass Australiens  Mount Kosciuszko, och inte Indonesiens Puncak Jaya, som det högsta berget i Ocenanien. Idag är det Puncak Jaya som gäller men utifrån Bass bestigningar valde vi här Kosciuszko och dessutom finns det ingen öl som fått sitt namn efter Puncak Jaya.

Få av dessa öl går på export och hittas lättast på mer lokal nivå.

Everest Beer
Mount Everest Brewery i Kathmandu, Nepal, började producera sin Everestöl 2003 för att fira 50-års dagen av Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay’s historiska bestigning (29 maj 1953). Det som är på insidan av flaskan kanske inte är så speciellt, en relativt lätt lager, men allt sitter egentligen i etiketten med en numera ikonisk bild av Norgay på toppen av Everest. Just nu så kör bryggeriet även en serie med andra Sherpor, bland annat Nima Gombu Sherpa, som bestigit berget 12 gånger.

Andes Red Lager
Styr vi kosan över atlanten och ner mot Aconcagua, hittar vi en öl som kommer i stor skala från det argentinska bryggeriet Quilmes, vilket är lite av landets motsvarighet till Carlsberg. Deras Andes-serie kommer i minst tio varianter, från ljus lager till kolsvart porter. Nånstans på mitten hittar vi en Röd Lager. Kanske lite långsökt, men den röda färgen är inte helt olik den färg som sprider sig över himlen när solen går upp över Anderna.

Denali Schwarzbier
När vi tänker Amerikansk öl så tänker vi mest löjligt blaskiga lätta historier men en tung inflyttad tysk går att finna i Talkeetna, Alaska. Varje burk Denali Schwarzbier har ett innehåll svart som natten.

 

 

Kilimanjaro Premium Lager
Klart Kilimanjaro ska ha en egen öl och nu valde vi ölen som fått namnet efter berget. Skulle vi gå på smak hade vi kanske valt ölen som går under namnet på parken Serengeti. Den sägs nämligen smaka något bättre.

Elbrus
Förra året släppte Massachusettsbaserade Night Shift Brewing en hel serie tillägnad legendariska toppar. För deras Ryska imperial stout var namnvalet ganska självklart: Elbrus. Ölen var en en specialutgåva för deras medlemmar men har du tur kanske du hittar en flaska nånstans på nätet. Om inte så finns det även en rysk lite lättare öl som går under det självklara namnet 5642.

 

Kosciuszko Pale Ale
På väg till berget i New South Wales, Australien, ligger Banjo Peterson Inn som hyser Kosciuszko Brewing Company. Denna APA, nej inte American Pale ale utan Austrailian Pale Ale är deras storsäljare. Bryggd på tysk malt och tasmansk humle.

Antarctic Nail Ale
Yepp, här har vi fuskat, det finns nämligen ingen Mount Vinson öl. Nu finns det i och för sig lite hembryggerier på Antarktis forskningsstationer, men att skicka öl från Antarktis är i princip omöjligt. Men om du ändå lägger en halv miljon på att flyga till Antarktis för att bestiga Mount Vinson, kanske du kan fira genom att plocka med dig en flaska av världens dyraste öl? 2010, bestämde sig Nail Brewing att göra sin Antarctic Nail Ale med vatten från ett Antarktiskt isberg. Den gigantiska isbiten skickades till  Perth, Australia, där den transformerades till en Australiensisk pale ale. Det blev blott 30 flaskor som gick för upp till 15000 pix. Vi gissar att den smakar best iskall.

(Bergsbestigning och öl samtidigt är en mycket dålig idé, så njut gärna av dem båda, men vid olika tillfällen, så lever du och kan njuta längre)

En respons