Annons:

Topptursguiden presenteras av:

I vår förra artikel om hur du rör dig säkert i bergen skrev vi om turen upp för ett berg. I denna artikel tittar vi närmare på vägen utför.

Ett effektivt sätt att minska riskerna på väg ner är att ha ett effektivt och disciplinerat åkmönster. Grundprincipen är, precis som under turen upp, att bara exponera en åkare åt gången för risk. Samtidigt ska ni försöka att vara så effektiva som möjligt, bland annat genom att alla rör sig samtidigt när risken är låg. Då är ni också relativt nära varandra ifall något skulle hända. Laviner börjar trivas när det blir brantare än 30 grader. Därför är det viktigt att alla i gruppen vet hur man mäter lutningen.

  1. Kör med minst 30 meter mellan er om det är flackare än 30 grader och det inte finns något brantare ovanför.
  2. Är det brantare än 30 grader åker ni en åt gången. Då exponerar ni bara en skidåkare åt gången för fara.
  3. Stanna på säkra ställen för att vänta in varandra. Säkra ställen är kullar, ryggar och under utskjutande klippor. De som inte åker håller koll på de som kör.
  4. Ha alltid skidspetsarna så nära fallinjen som möjligt när du står still. Det underlättar dina möjligheter att fly.
  5. Kör inte för långa sträckor åt gången. Händer det något långt bak i gruppen kan det annars ta lång tid att nå den drabbade. Du kortar denna tid betydligt genom att använda bindningar med gåfunktion och alltid ha stighudarna i offpistryggsäcken.
  6. Skär aldrig av ett snöfält ovanför någon annan. Lossnar en lavin är risken att flera blir begravda stor. Det är betydligt svårare att hitta två begravda offer än ett.
  7. I skogen finns det mycket att fastna i och trilla utför. Därför kör alltid två åkare tillsammans. Helst inom synhåll, men ett minimum är så nära att ni hör varandra.
  8. Åk med marginal. Trillar du belastar du snötäcket med upp till tio gånger din vikt.
  9. Undvik terrängfällor. Det är formationer som förvärrar konsekvenserna av en lavin eller minskar möjligheterna att fly från en. Exempel är raviner, glaciärsprickor och där en brant sluttning tvärt övergår i en flackare.

Snösäker är den första boken på svenska om laviner, toppturer och skidåkning bortom liftarna. I den lär du dig bland annat om terrängfällor, hur du mäter lutningen och hur laviner uppstår.

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

Om skribenten

Liknande inlägg

3 responser