Annons:

Topptursguiden presenteras av:

Hamnar ni i en lavinolycka med begravda skidåkare är ni på studiebesök i helvetet. Under de minuter som följer kommer din grupp att bestämma över liv och död. Det är bråttom – ni har en kvart på er att få fram er begravda kamrat och skapa fria luftvägar. Sedan går kurvan för överlevnadschans brant utför. Tiden är för kort för att få hjälp utifrån, så ni måste kunna genomföra en räddning själva. Därför är det viktig att ni är snabba, synkade, tränade och har klart för er att den tyngsta fasen oftast är själva grävningen. För att kunna få upp någon snabbare än 15 minuter måste ni därför öva ofta. Nedan följer en effektiv modell för räddning, som är bra att öva in så att den sitter i ryggmärgen.

Fas A: Planera
Ta en minut och försök att få överblick över situationen. Då kommer resten av räddningen att bli mer strukturerad.

Utse ledare
Räddningsaktionen blir mest effektiv om ni utser en ledare. Hen är personen med mest erfarenhet och bestämmer vem som söker, sondar och gräver.

Är det säkert?
Först måste ni ta hänsyn till risken för nya laviner. Är det tillräckligt säkert att ge sig in i lavinområdet? Kan ni starta fler laviner?

Vem saknas?
Innan ni börjar leta ska ni veta vem eller vilka ni letar efter. Detta är avgörande för ett effektivt sök.

Var sågs hen senast?
Markera platsen hen sågs senast. Troligtvis ligger personen i fallinjen från denna punkt. Ser ni något? Hör ni något?

Larma
Om ni vet var ni är, vem ni ska ringa och har mobiltäckning tar det bara några sekunder för ledaren att larma.

Slå sedan om alla transceivers i sök.

Fas B: Sök
Syftet i sökfasen är att lokalisera offret med hjälp av transceiver. Söket är indelat i tre steg.

Signalsök
Under signalsöket ligger fokus på att få upp en signal. Rör er i zick-zack över lavinkäglan med 40 meter mellan slagen. Under signalsöket ska ni hålla högsta möjliga fart. Rotera transceivern i en 8-formad rörelse för att öka chanserna att få in signal.

Grovsök
När ni fått in signal övergår ni över till grovsök. Syftet är att hitta offret inom två meter. Under grovsöket följer ni signalen in mot offret längs linje en som ofta är bågformad. Vid 10 meters avstånd sänker ni farten och för sändaren närmare snön. Vid två meters avstånd övergår du i finsök.

Finsök
Syftet med finsöket är att hitta den punkt där avståndet ner till offret är som minst. Det gör du genom att föra transceivern i ett kors framför dig. Börja rakt fram. Där transceivern får minsta utslag fortsätter du 90 grader ut åt någon av sidorna. Fortsätt tills du får minsta utslag, markera platsen och börja sonda.

Fas C: Sonda
Börja med att sonda vid platsen där du fått minsta utslag. Känner du inget där sondar du utåt i en växande spiral. Det ska vara 25 centimeter mellan varven. För att inte missa något är det viktigt att sonda vinkelrätt mot snön. När du har fått träff låter du sonden sitta kvar i hålet. Tänk på att du står uppe på offret – var försiktig så att du inte komprimerar hens eventuella luftficka. Vid träff låter du sonden sitta kvar i hålet.

Fas D: Gräv
Det har på senare år gjorts många undersökningar på vilket som är det snabbaste sättet att gräva. Generellt har man kommit fram till:

  • Använd sluttningen för att enklare få bort snön, så gräv alltid nedanför sonden och skyffla/paddla snön bakåt.
  • Ligger offret grundare än en meter ner gräver ni rakt ner utmed sonden.
  • Ligger offert djupare än en meter börjar man gräva en bit nedanför sonden (generellt brukar man säga 1,5 gånger offrets djup) för att sedan gräva in mot den.
  • Är man bara två grävare är det bra om man får en del snö åt sidorna innan man skyfflar/paddlar snön bakåt. Vid två grävare är det oftast bäst att den ena grävaren står bakom den andra.
  • Är man flera grävare står man i en v-formation på två led och skyfflar/paddlar snön bakåt mellan sig.

Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist är den första boken på svenska om offpist och topptur. I den kan du läsa mer om hur du genomför en räddning vid en olycka och vad du ska tänka på när du köper utrustning för vinterfjället. Läs mer och beställ den här.

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

Om skribenten

Liknande inlägg

2 responser