Annons:

Vi älskar lokala äventyr. På många sätt är det bästa äventyret nog ändå det som faktiskt passar in i det moderna livspusslet. Lokalt är eko och reko. Med naturupplevelsen i fokus ger toppturer i Skandinavien helt enkelt den rätta fixen. Under några månader kommer vi nu samarbeta med Snösäker som drivs av två av Sveriges mer ruttade offpiståkare, Rikard Andreasson och Fredrik Schenholm. En gång i veckan kommer vi mixa turer och områden med bra saker att tänka på.

Varför heter ni Snösäker?
Rikard & Fredrik:
Vi vill att skidåkare ska hitta bra och säker snö. I våra böcker och på sajten predikar vi säkerhet, men vi vill även lära ut alla trix som gör att man kan maxa antalet dagar med bra snö.

Vad har ni för bakgrund?
Vi är gamla bummare som åkt offpist och gått på topptur sedan 90-talet. Rikard var med och startade tidningen Brant 2002 och Fredrik frilansade som fotograf för tidningen. Sedan dess har vi jobbat ihop i olika projekt. Vi har åkt skidor i total 20 länder, men vi trivs bäst i skandinaviska fjäll. Fredrik är geolog och fotograf, Rikard är journalist och lärare.

snosaker

Vad ska ni ta med läsarna på?
Vi har gjort de flesta misstag som går att göra i offpisten. Det är en lång och farlig väg till kunskap, så vi hoppas att många läser artiklarna och på så sätt slipper att göra om våra tabbar.  Dessutom är vi svaga för skidåkning i Sverige och Norge och därför ska vi banka in i svenska skidåkare hur bra offpist och toppturer vi har i Skandinavien.

 Varför har topptur blivit poppis?
Många människor idag vill ha naturupplevelser, arbeta med kroppen och känna äventyr. Samtidigt är har många skidorter blivit totalt överbefolkade all-inclusive-anläggningar. Detta har i sin tur skett samtidigt som utrustningen blivit bättre och fått fetare marknadsföringsbudgetar. Så därför är det inte konstig att vi sett en boom de senaste åren.

 Varför ska man topptura i Skandinavien?
Därför att turerna här håller världsklass. Är du på rätt plats får du bra fallhöjder, mycket snö och ibland även havsutsikt. I områden som Sarek kan du göra egna expeditioner i total vildmark. Dessutom är det lättare att resa miljövänligt. I både Sverige och Norge kan du åka tåg till flera topptursområden och Norge har ett väldigt väl utbyggt bussnät. Vill man inte åka kollektivt är det ändå bättre att knö in polarna i en bil och dra till fjällen än att alla flyger till Alperna, Nordamerika eller Japan.

 Om jag ska gå min första topptur – vart ska jag åka?
Om du bor i södra Sverige tycker jag att du ska satsa på Hemsedal. Bor du i norr ska du kolla in området Abisko/Björkliden/Riksgränsen. På dessa destinationer finns det många lätta toppturer som är enkla att nå. Skulle inte topptur vara din kopp te finns det många andra skid- och äventyrsaktiviteter att pyssla med.

Mellanåkaren – vart ska jag åka då?
Sunnmöre i Norge är svårslaget. Toppturerna ligger tätt, området är snörikt och många gånger åker du skidor med havsutsikt. Sunnmöre består av två halvöar, Sunnmöre Öst och Sunnmöre Väst, som ligger strax söder om Ålesund i mellersta Norge.

Jag är jätteerfaren – vart ska jag åka?
Har du koll på laviner, glaciärer och klättring ska du kolla in Hurrungane i Norge eller Nallo norr om Kebnekaise.  Åken är mer komplexa och du måste helt och hållet lita på den egna förmågan.

I Snösäkers hatt

Böcker
I  Snösäker och Skidagboken lär du dig att navigera säkert bland vinterfjällets alla risker och på ett systematiskt sätt hitta bra och säker snö.

Homeparties, kurser och föreläsningar
Ta chansen att bli inspirerad, lära dig mer och njut av Fredriks magiska bilder. På deras homeparties lär du dig massor utan att ens lämna soffan!

Turbeskrivningar och e-förare
För att du ska hitta de bästa turerna och den finaste snön på hemmaplan har de startat ett ständigt växande digitalt bibliotek över beskrivningar till toppturer i Sverige och Norge.
De har nu även lanserat digitala guideböcker, e-förare. I ett billigt och smidigt digitalt format har de samlat alla bra turer i några Skandinaviens bästa områden för skidbestigning.

Serien presenteras i samarbete med:

Druck

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

3 responser