Annons:

Allt fler upptäcker charmen med vintersurf här på våra norra breddgrader. Nu ger sig Norrøna in i den kylslagna sporten och satsar på våtdräkter för arktisk surf.

“Vårt sortiment är brett och erbjuder alla produkter du behöver för att vara ute i naturen – men hittills bara på marken. Vi vill nu bredda vår vision och ta oss an en ny miljö” – Jørgen Jørgensen, VD för Norrøna.

Det norska familjeföretaget har redan ett relativt brett utbud av produkter för utomhusaktiviteter men desto fler surfare som började på huvudkontoret desto större blev visionen om en surfkollektion.

“Eftersom 71% av jordens yta består av vatten så kände vi att det var dags att utnyttja vår expertis utanför det bergen har att erbjuda. Då 95% av våra produkter tillverkas inhouse så lär vi oss väldigt mycket om konstruktionen av varje produkt. Vi är en blandning av surfare, skidåkare och bergsbestigare och tillsammans besitter vi en kunskap för att göra alla dessa utomhusaktiviteter ihop” – Brad Boren, chef för innovation och hållbarhet.

Norrøna säger sig ha ambitionen att vara den ledande aktören på outdoormarknaden inom miljö och socialt ansvar. Unstad ska inte vara något undantag och därför är våtdräkterna tillverkade av naturaprene som utvinns av naturligt skumgummi. Jämfört med traditionell petroleumbaserad neoprene har materialet lite miljöpåverkan och utvinns ur träd i Asien där själva neoprenet även tas fram. Naturaprenet är, runt ansiktet och på ryggen, laminerat med återvunnen polyester som har fästs med ett vattenbaserat lim som är fritt från lösningsmedel. Det enda undantaget är de förstärkta områdena på dräkten som kräver nyproducerat material för att ge ökad hållbarhet. Just nu är våtskorna samt handskarna gjorda av vanligt neopren men målet i framtiden är att även dessa ska vara gjorda av naturapren.

I kollektionen finns en våtdräkt med huva, en 6/5a som är specifikt framtagen för arktisk surf. Genom att tillverka dräkten av flera bitar neopren i olika tjocklekar får dräkten elasticitet samt tjocklek där det behövs. Taget från funktionen av ett snölås så har dräkten små sköldar på axlarna som förhindrar kallt vatten att skvätta upp i ansiktet. Sömmarna täcks av flytande neoprene på utsidan och är tejpade från insidan vilket gör den vattenresistent och varmare. Dragkedjan på framsidan är en AquaSeal från Japan som är helt vind- och vattensäker och hållbar. Tatex på handlederna och vristerna förhindrar vatten att komma in och luckor för vattnet att komma ut.De kommer även en något tunnare variant. En 4/3a med liknande egenskaper.

Förutom våtdräkter består kollektionen av våtskor, handskar, vardagskläder och en väska. I dagsläget verkar det dock skralt på tjejsidan utan här är det herrarna som är i fokus, men det kanske uppdateras längre fram, hoppas vi!

2 responser