Annons:

I helgen var Åre platsen för europeiska mästerskapen i multisport, Åre Extreme Challenge. I 25 graders vindstilla värme tog sig Emil Dahlqvist sig in på en segertid på 04:59:41 och Malin Hjalmarsson på tiden 05:47:37

Malin Hjalmarsson

På andraplatsen i herrar kom Jari Palonen på tiden 05:00:16 och tredjeplats kom Fredrik Lindström på tiden 05:08:12

Topp tre

I damernas topp tre hamnade Josefina Vikberg på en andra plats på tiden 06:00:40 och in på tredjeplats kom Marie Krysander på tiden 06:07:40

25 km paddling, växling på Åre torg, 15 km löpning – över Åreskutans topp och ner på andra sidan – och avslutningsvis mountainbike 35 kilometer tillbaka till Åre torg.

Högt vattenstånd i forsen gjorde att de tävlande fick nöja sig med att paddla på sjön i år.

– Känslorna kring banan och tävlingen är alltid lite dubbla. Det är en otroligt fin och väl arrangerad tävling, banan är otroligt vacker men också fruktansvärt jobbig! Så när man ställer sig på startlinjen vet man att det är en ungefär sex timmars lång kamp där man flera gånger känner för att lägga sig i närmsta dike och vila lite. Känslan när jag gick i mål var ren glädje. Dels fruktansvärt skönt att vara i mål och en lättnad över att alla prylar höll. Sen skulle jag ljuga om jag sa att jag inte ville vinna, vinterträningen blir mycket enklare att genomföra när man har ett tydligt mål. Många pass på trainern har avslutats med att visualisera en spurt upp i backen mot getrappet, sa segraren Malin Hjalmarsson.

Emil Dahlqvist såg tävlingen som ett bra måttstock inför nästa stor utmaning, VM i USA

– Jag har sett fram emot tävlingen hela våren och hade som målsättning att vinna. Samtidigt vet jag att det är många andra som tänker likadant och det är många faktorer som spelar in för att få till ett lyckad tävling. På SM för en månad sedan tävlade jag mot många av konkurrenterna och fick där en bra värdemätare så med seger där fick jag ett psykologiskt övertag inför ÅEC. Rent mentalt hade jag bestämt mig för att vinna och jag hade satt stor press på mig själv. Det var en måste tävling att vinna. När jag cyklat halva cykelsträckan och fortfarande kände mig pigg så släppte pressen och jag njöt av att den sista biten in mot mål. Jari gjorde allt för att förstöra den känslan och minskade tidsdifferensen hela tiden. Vi båda ville verkligen vinna och det var fight hela vägen. Väl över mållinjen var det en känsla av lättnad och all min egna press på mig själv släppte.

Hela resultatlistan hittar ni här!

2 responser