Annons:

Säkerhetsutrustning, vare sig det handlar om säkerhetsbälten, motorcykelhjälmar eller lavinryggsäckar, gör att människor tenderar att ta större risker. Men du blir inte mindre dödlig för att du har en lavinsändare runt bröstet. 50% av de som blir begravda av en lavin dör i den. Risken är därför stor, att när du använder lavinutrustningen i skarpt läge, så gör du det för att gräva fram ett lik.

Trots det ska sändare, sond, spade och helst även lavinryggsäck alltid vara med så fort du ger dig ut i offpisten. För att höja säkerheten ytterligare ett snäpp förespråkar vi ett par stighudar som en del av säkerhetsutrustningen. Då kan ni snabbt nå upp till någon långt bak i gruppen om något skulle hända. Hudarna gör det även enklare, både fysiskt och psykiskt, att vända om ett åk skulle visa sig dåligt.

Lavinsond

En sond är en hopfällbar aluminiumpinne med en wire som löper mellan de olika delarna. När den ska användas dras den snabbt ihop med hjälp av wiren. Lavinsonden används i slutskedet av kamratsöket, då offret ska lokaliseras exakt.

Det finns skidstavar som går att bygga om till lavinsond. Men de tar för lång tid att bygga ihop när sekunderna tickar. Din kompis kan dö medan du fipplar med kärvande handtag och fastfrusna trugor. Så skippa dem och satsa på en riktig sond istället.

 

Spade

Skaffa en hyfsat kompakt modell i metall som får plats i din ryggsäck. Det finns modeller med plastblad, men de rekommenderas inte då de funkar sämre än metall i den hårda snö en lavin ofta består av. Dessutom kan det finnas grenar i lavinkäglan som du måste kunna hugga igenom och då är metall bättre.

 

Sändare

Lavinsändaren, eller rättare sagt lavinsändaremottagaren, eller transceivern, är en kombinerad radiosändare och mottagare som du alltid ska ha fastspänd under ytterkläderna när du rör dig i offpisten. Du har den under kläderna för att hålla batterierna varma och för att den inte ska slitas av kroppen om du hamnar i en lavin. Sändaren hamnar automatiskt i sändläge när du sätter på den och du måste själv aktivt slå över den i mottagarläge. Först då kan du hitta din begravda kompis. Har du en gammal lavinsökare med bara en antenn ska du göra dig av med den direkt. Moderna digitala transceivers med tre antenner och flaggningsfunktion har gjort att det idag ofta går fort att lokalisera offret och att man därför kan fokusera på grävningen. Har du en puckad polare som trots ovanstående envisas med att åka med plastspade och analog transceiver ska du erbjuda dig att byta utrustning med hen. Då slår den snåla cynismen åt rätt håll. Gör det till daglig rutin att kolla hur mycket kräm det är i batterierna, du ska minst ha 80 procent. Dessutom är det viktigt att ni gemensamt kollar att alla sändare funkar i sök- respektive sändläge innan ni ger er ut i offpisten.

 

Lavinryggsäck

En lavinryggsäck bygger på principen att stora saker hamnar närmare ytan än små i laviner. Genom att dra i ett handtag fylls en eller två ballonger med luft eller gas och du ökar din egen volym rejält. Experterna är oense om procenttalen i statistiken, men du ökar dina chanser att överleva en lavin rejält med att använda en ballongsäck. Den största nackdelen är vikten, du får räkna med att släpa runt något extra kilo på ryggen. Vissa tillverkare erbjuder en basenhet och väskor i olika storlekar som du fäster på den med hjälp av dragkedjor. Bra om du vill ha en liten ryggsäck för den liftburna åkningen och en lite större för toppturerna.

De senaste åren har det kommit modeller där ballonguppblåsningen sker med hjälp av en elmotor. Dessa säckar är lätta att öva och flyga med (säkerhetskontrollen på vissa flygplatser kan muttra över gasflaskor i bagaget). Det händer mycket på det här området just nu, så kolla utbudet noggrant innan du köper.

Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist är den första boken på svenska om offpist och topptur. I den kan du läsa mer om utrustning för vinterfjället. Läs mer och beställ den här.

Om skribenten

Liknande inlägg

2 responser