Annons:

Topptursguiden presenteras av:

När toppturstrenden svept över Skandinavien har norska Jostedalen klarat sig lindrigare än grannområdena Sogndal och Hurrungane. Här är skidåkarna färre, här ligger Norges kanske största skidbacke och här kan du hitta ospårat veckor efter snöfall.

Jostedalen är en fyra mil lång dal som sträcker sig från Sognefjorden i söder till den stora glaciären Jostedalsbreen i norr. Redan när du lämnar fjorden och det lilla samhället Gaupne och färdas norrut längs väg 604 tränger sig den branta dalen på. Fjällsidorna består mest av hundratals meter höga stup och nästan vertikal slyskog. Men på några ställen letar sig branta serpentinvägar upp till sidodalar som gjorda för toppturer.

Leirdalen – Norges största skidbacke?
En dryg mil norr om Gaupne kan du svänga västerut och snirkla dig upp till Leirdalen. När du kör ut ur skogen möts du av en mäktig vy. Från Såta i norr till Skogafjellet i söder har du en sju kilometer bred östvänd fjällsida med fallhöjder på upp mot 1250 meter. I den lokala föraren utnämner man detta till Norges största skidbacke, och det finns nog få platser i Skandinavien där du så lätt når så stora ytor från samma utgångspunkt. En stor fördel med Leirdalen är att du parkerar nära berget och du gör stoppsladd vid bildörren. Mycket av åkningen här har skön cruiselutning mellan 25 och 30 grader, men här finns brantare och mer komplexa åk.

I Leirdalen hittar du toppar som Asbjörnosi, Gråmerri, Gröndalseggi och den galet vackra Hesten. Det är lätt att stirra sig blind på alla toppar, men det som är coolt med Leirdalen är alla enorma åkbara ytor som finns mellan topparna – här kan du länka ihop sköna åk i oändlighet. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Buskredsnosi

Vigdalen har åk i alla riktningar och vass skogsåkning
Ungefär fyra kilometer norr om Leirdalen ligger avfarten upp till nästa sidodal – Vigdalen. Den stora fördelen med Vigdalen är att du har toppturer i alla väderstreck. Därför hittar du nästan alltid bra åkning, oavsett väder och vind. Dessutom finns det flera flacka åk i dalen och det är bra om det är luriga lavinförhållanden. Det mest populära åket i Vigdalen är Buskrednosi. Berget bjuder på stora ytor i storslalomlutning. Åket är sydvänt, så det passar bäst snabbt efter snöfall tidigt på säsongen eller på tinad vårsnö. I Vigdalen hittar du även Kattöyra, Kollen och Fivelnosi.

Vangsen

Vangsen är dalens bästa topptur
Ytterligare en dryg mil norrut kan du svänga upp i nästa sidodal, Vanndalen. De flesta som besöker Vanndalen gör det för att bocka av det 1757 meter höga fjället Vangsen. Turen till Vangsen är en komplett topptur: lagom brant, den har en spetsig topp och utsikten är magnifik. Är inte Vangsen – eller du – i form finns det lägre toppar i dalen. Ett populärt alternativ är att göra toppturen upp till Hytta på Mannen.
Molden – halvdag med galen utsikt.

Får du några timmar över eller känner dig för seg för en heldag på fjället, ska du kolla närmare på Molden. Du kör halvvägs upp på fjället och gör bestigningen på  ett par timmar. Det som är läckert med toppen är att den övergår i ett kilometerhögt stup som slutar i Sognefjorden. Åt andra hållet har du utsikt norrut, mot de stora glaciärerna och Jostedalen – den hemliga dalen.

På Snösäkers områdessida för Jostedalen kan du lära dig mer om Jostedalen, hur du tar dig dit och var du bor bäst.

 

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

Om skribenten

Liknande inlägg

2 responser