Annons:

Den 10 mars under Explore delades utmärkelsen Årets Äventyrare 2017 ut. 

På kryckor tog Fredrika Ek emot priset som Årets kvinnliga äventyrare– där hon har spenderat 5100 mil i cykelsadeln. Under 1042 dagar har hon hunnit med 45 länder och fem världsdelar. Underresans gång har Fredrika drivit en välgörenhetsinsamling till förmån för organisationen ActionAid för att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv utan fattigdom och förtryck. Den totala summan för insamlingen är nu uppe i cirka 850 000 kr. Prisutdelaren Ola Skinnarmo ställde frågan kring hur det har varit att cykla som kvinna.

– Det har varit mitt absolut starkaste kort. När jag har kommit till olika platser har jag aldrig uppfattats som ett hot, och alltid blivit väl mottagen. Hon skrattar också och meddelar att livet på fötter är tufft, då hon dras med en infektion i foten.

Årets manliga äventyrare Christian Bodegren tilldelas priset för sin vandring tillsammans med två kameler, han hade en i varje land för att slippa problem vid gränserna vid Mongoliet samt Kazakstan. Vandringen inleddes i juni 2016 och pågick under drygt ett år. Det 5095 kilometer långa äventyret tog sin början vid Ulan Bator i Mongoliet och slutade vid Kaspiska havet. En tuff utmaning i ett tufft klimat och kyla som kunde krypa ner till 30minusgrader. Det är den längsta ensamvandringen med kamel som gjorts i modern tid.

– Den största utmaningen var den långa kalla vintern, berättar Christian under prisutdelningen på Explore, där han intervjuades av Johanna Davidsson, tidigare pristagare av Årets Äventyrare.

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen belyses den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.

För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla. Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Explore-mässan varje år.

Tidigare har bland andra Robin Trygg, Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått denna utmärkelse.

I årets jury sitter Fredrik Erixon, Nina Herlin, Marie Kjellnäs, Cajsa Rännar, Magnus Ling, Anette Andersson, Erik Ahlström och Daniel Breece.

Under ceremonin delades även Decenniets Äventyrare ut, där Sten Bergman (1895- 1975) blev utvald. Hans barnbarn fick ta emot utmärkelse. Även Årets Äventyr stipendium på 40 000 kronor gick i år till Anders Widegren.

En respons