Annons:

Långfärdscyklisten Fredrika Ek har i dagarna passerat 4000 mil i cykelsadeln – en distans lika med ett varv runt ekvatorn. 4000 mil var också ett av målen som Fredrika satte upp på när hon startade sin soloexpedition i Sundsvall den 8 mars 2015. Men äventyret är långt ifrån över – nu väntar cykling i Afrika.

Fredrika nådde 4000 mil den 22 juni, redan på dag 839 av de 1000 som hon först satt som mål. Milstolpen nåddes längs kusten i norra Peru – ett relativt platt område med mycket asfalt. Efter månader av cyklande upp och ner för höga bergspass i Anderna blev ”smörcykling” längs kusten den perfekta belöningen.
 

– 4000 mil lät som en overklig målsättning när jag satte igång. Men nu är jag där. Och då tyckte jag det var värt att fira lite. Jag tog därför in på ett vandrarhem här i Máncora innan jag inom kort beger mig till nästa kontinent – Afrika, säger Fredrika Ek.

Under resans gång driver Fredrika en välgörenhetsinsamling till förmån för organisationen ActionAid för att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv utan fattigdom och förtryck. Målet var att få varje mil sponsrad med 100 kr, vilket skulle gett en total summa på 400 000 kr. Det målet nåddes för ett tag sedan. Summan är nu uppe i 463 321 kr.

Idén till äventyret formulerades för första gången då Fredrika under 2013 korsade Europa på cykel. De 400 mil som då tog henne genom åtta europeiska länder, över österrikiska Alperna och den utmanande Jakobsleden i norra Spanien räckte inte på långa vägar. Målet nu är att inom 1000 dagar gå i mål på samma plats hon startade (Sundsvall), då med en utmanande färd på över 4000 mil på fem kontinenter i ryggen. Förväntad målgång är i december.

Följ Fredrika på The Bike Ramble på Facebook, @thebikeramble på Instagram och på hemsidanwww.thebikeramble.com

En respons