Annons:

Eftersom träden ger kontrast till allt vitt är det oftast där du hittar den bästa skidåkningen när det snöar. För att maxa dina dagar bland träden har vi satt samman tio tips som gör din skogsåkning bättre, säkrare och roligare.

Kör med marginal
Skogsåkningen är riskfylld. Det finns mycket att krocka med och trilla utför, så även om gasen lätt hamnar i botten är det bäst att köra med lite marginal. Tänk också på att det under dagar med dålig sikt kan vara svårt att få snabb hjälp utifrån eftersom helikopterpiloter passar sig för dåligt väder.

Dela upp er i par
I skogen är det svårt att hålla ihop en stor grupp. Därför är det oftast bäst att ni delar upp er i par, som kör ner tillsammans. Det är viktigt att ni håller er inom hörhåll från varandra, och helst även inom synhåll. Då kan ni snabbt hjälpa varandra om något skulle hända. Även om du kör ner med en kompis är det viktigt att bestämma var hela gruppen ska återsamlas efter åket.

Dagen efter kan vara bättre
Det finns tillfällen då det kommer så mycket snö att du, trots feta skidor, sjunker så djupt att det blir svårt att åka och hålla uppe farten. Får snön natten på sig att sjunka ihop blir det ofta mer lättåkt.

Kolla bilder på nätet
I Skandinavien möter du många gånger björkskog och den är ofta tät. Kommer du in i okänd björkskog hittar du oftast den glesaste skogen längs åsar. Genom att kolla på flygfoton över ditt åk på nätet kan du många gånger se var skogen är snällast. Sedan är det bara jämföra med din karta, memorera och köra.

Håll utkik efter får och getter
I många länder, bland annat i delar av Norge, bedrivs det fortfarande fäbodsverksamhet. Det gör att skogen på fjällsidorna betas av djur och blir därför mycket mer lättåkt. Så håll utkik efter hus vid trädgränsen på kartan – ofta är det fäbodar.

Klä dig rätt
Dagar då det snöar är det sällan smällkallt, samtidigt är skogsåkning en intensiv aktivitet. Så klä dig med måtta och lämna plaggen i de tunnaste materialen hemma – de rivs lätt sönder av grenar.  Packa ner ett extra par goggles i ryggsäcken. Det är ett givet ess i ärmen när de andra är blöta, svettiga och immiga.

Det kan gå laviner i skogen
Man brukar säga att skog måste vara rejält svåråkt för att den ska vara säker ur lavinsynpunkt. Även om man sällan ser större laviner som börjat i skogen, blir konsekvenserna av en lavin lätt stora. Det är inte svårt att föreställa sig vad som händer om du blir intryckt i ett träd med många ton snö bakom och över dig. Även om skogen ni kör i känns säker är det viktigt att ni har koll på hur det ser ovanför er åk. Finns det lavinfarliga sluttningar? Kan en lavin nå ert åk?

Får du åka skidor i skogen?
Innan du ger dig ut i skogen är det viktigt att kolla upp om den är skyddad eller inte. Ofta står det tydligt utmärkt på pistkartan.

Det finns många terrängfällor i skogen
Var försiktig i närheten av bäckar och bäckraviner. Även om det är vinter rinner det ofta vatten i bäckarna. Flera svåra olyckor har inträffat när skidåkare fastnat i kallt vatten eller under brustna isar. Även om bäckraviner ser lockande öppna ut, innehåller de ofta många stora stenar och träd som hänger långt ut över vattnet.

Kolla upp var åket slutar
Dålig sikt, nedförsbacke och många träd som ser likadana ut gör att man lätt hamnar fel när man kör i skogen. Därför är det bra att ha koll på var åket slutar innan ni drar ut i skogen. Och skulle ni hamna långt från liften är det alltid bra att ha det lokala taxibolagets nummer inlagt i mobilen.