Annons:

Topptursguiden presenteras av:


Lavinprognoserna är ett verktyg som inte bara ger oss skidåkare en fingervisning om lavinfaran, utan de ger oss även möjlighet att lära oss mer om laviner och hur de uppstår. Sedan förra vintern har Sverige, precis som många andra länder med berg, egna lavinprognoser.

I Sverige är det Naturvårdsverket som ansvarar för prognoserna. Denna säsong kommer det att finnas prognoser för områdena Åre/Bydalen/Storulvån, Hemavan/Tärnaby och Abisko/Björkliden/Riksgränsen. De första prognoserna publiceras nu i januari, datum beror lite på säsongsstart för anläggningarna i de olika områdena.

Pedagogiskt upplagd
För att utländska besökare ska känna igen sig är lavinprognoserna utformade på ungefär samma sätt i alla länder. Lavinskalan man använder är synkad, man använder samma upplägg och liknande symboler.
Prognosen är pedagogisk och man börjar med det viktigaste, det vill säga siffran på den femgradiga lavinskalan. Det följs av vilken höjd och vilket väderstreck som är mest utsatt, och följs i sin tur av en kortfattad beskrivning av det huvudsakliga lavinproblemet. Detta förtydligas med hjälp av olika symboler och en kompassymbol med farliga väderstreck markerade. Dessa illustrationer gör att du kan få en uppfattning om lavinfaran, även om du inte kan det lokala språket. Längre ner i prognosen hittar du en fördjupad beskrivning av lavinfaran och förväntad utveckling av lavinfaran de kommande dagarna.

Proffsen hjälper dig – gratis
Den största fördelen med prognoserna är att de är skrivna av kunniga proffs som varit ute och grävt. Nackdelen är att de täcker ganska stora områden – de är inte bara för ditt berg. Därför får du inte strunta i dina egna observationer, utan låta lavinprognosen vara en del i det underlag du använder för att fatta ditt beslut.

I Sverige hittar du prognoserna på lavinprognoser.se
På sajten avalanche.org finns det länkar till de flesta nationella lavinprognoserna.

I boken Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist, kan du lära dig mer om laviner. Vill du ha digital kunskap kan du bli medlem på Snösäker.se och få tillgång till den digitala minikursen Lavinskolan.

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

Om skribenten

Liknande inlägg

2 responser