Annons:

Nu när våren nalkas är det många som ställer undan skidorna för säsongen, men mars, april och första delen av maj ger många år riktigt bra skidåkning. Här är sju skäl till varför du inte ska släpa upp dina älsklingar på vinden:

1. Snön är säkrare
På våren är snön generellt säkrare än på vintern. På vintern är snön ofta uppdelad i många lager, vilket gör det lätt för flaklaviner att uppstå. Har du tur på våren kan snön bestå av ett enda lager och därmed är snötäcket säkrare. På våren kan du köra branta åk som du aldrig skulle kunna göra på lagerdelad vintersnö. Har du koll på klocka och väderstreck kan du få till de där perfekta åken på sorbet.
2. Stabilare väder
På våren är vädret många gånger stabilare. Är det någon gång du kan sitta på toppen i bara underställströja, så är det nu.
3. Längre dagar
De långa dagarna på våren gör att ni har fler valmöjligheter. Är vädret dåligt på morgonen, kan ni bara läsa bok några timmar och sedan ta en eftermiddagstur. Tänk dock på att lavinfaran, generellt, stiger under dagen.
 4. Du är i toppform – det är nu du gör dubbeltopp
Så här i slutet av säsongen har du lärt känna eventuell ny utrustning, du är i bra form och har gjort många turer under vintern. Det gör att du är i slag att trycka av många höjdmeter och sätta en dubbeltopp. Så leta på kartan efter toppar som ligger nära varandra och med gemensam anmarsch – sedan är det bara att köra.
5. Vägarna upp på fjället öppnar
På våren öppnar de vinterstängda vägarna och du slipper långa och sega anmarscher. I Norge försöker man på många ställen öppna bomvägar upp till sätrarna innan påsk, medan de högsta fjällövergångarna får vänta längre. I maj öppnar Trollstigen och Sognefjellsvägen – det ger skidåkning till kofångaren, samtidigt som badsäsongen knackar på dörren.
6. Det är mer lättskolkat
På våren finns det många röda dagar och det gör det lätt att få till långhelger. Och vissa år blir det så många klämdagar att chefen lätt missar om du ska vara på jobbet eller inte. Skulle du bli påkommen kan du alltid skylla på att du trodde det var klämdag.
7. Du blir snyggare
Det var ett tag sedan det ansågs fräscht att komma hem som en halvförkolnad pepparkaksgumma efter topplessemestern i Aiya Napa, men en pandasolbränna brukar impa på de flesta. Glöm inte att vårsolen är obarmhärtig, så inled våräventyret med hög skyddsfaktor.
Snösäker – elva steg mot bättre, säkrare och roligare offpist är den första boken på svenska om offpist och topptur. I den kan du läsa mer om toppturer på våren och hur du gör för att sätta det perfekta våråket. Här läser du mer och beställer.

Om skribenten

Liknande inlägg

En respons