Annons:

På en yta hälften så stor som Södertörn bjuder Bornholm på äventyrsöverraskningar en masse. Eller vad sägs om kajak, surf, klättring, finfin cykling både på landsväg och till skogs, dykning, trail och mycket mer, allt inom en halvtimmes körradie. 

Text och foto: Daniel Breece

Jag vet inte vart jag fått det ifrån men när någon nämnt Bornholm har jag alltid föreställt mig en platt liten sandig ö, mitt ute i ingenstans. Som ett tråkigt Gotland i miniatyr, fast utan raukar då. Dessutom hänger det väl där bara danska pensionärer, en lugn och lite sömnig plats kanske.

Att verkligheten förhåller sig helt annorlunda blir jag närmast smärtsamt medveten om när jag tappar de första klungorna på landsvägsloppet Bornfondo, ja inte det här om panchisarna, det stämmer nog men att Bornholm skulle va platt… På det 12 mil långa loppet samlar vi ihop 1700 höjdmeter, ön är inget annat än saligt kuperad.

Foto: Bornfondo

Jag har ingen aning vad inlandsisen hade för sig när den svepte över Bornholm, om den tog en paus, hade semester, eller bara tog en omväg. Trots att ön bara ligger på marathondistans till Skåne är det som att komma någon helt annanstans. Den högsta toppen på Bornholm är Rytterknægten som reser sig 162 meter över havet. Höjdmeter brukar betyda nån form av klättring och på Bornholm finns det gott av den varan. Klättringen på ön delas in i tre delar, kustklippor, inlandsklippor och stenbrott.

Anders Pedersen riggar vid Vangs gamla granitbrott

Vid det gamla stenbrottet i Vang smakar vi lite på det sistnämnda och förtjusas över en ny upplevelse på granit. Formationerna i ett stenbrott skiljer sig markant från dem i exempelvis Bohuslän, mer sprickor och mindre kristaller för att sammanfatta. På Bornholm blir det kanske inte blir tal om några multipitchar men för att vara på en sådan liten yta bjuds det på rikligt med variation. Du kan klättra på kustnära klippor med fantastisk utsikt över vattnet eller vertikala väggar i nedlagda stenbrott. Det bjuds på bouldering och på vintern finns det även möjligheter till isklättring. Det mesta är trad, men det finns bultade leder vid Vang och Moseløkken stenbrott. Det fina med klättringen här är dels att den är så tillgänglig och nära allt annat fint på ön.

En av dem som fattat tycke för den Bornholmska graniten är tysken Karsten Kurz, som har skrivit den 256 sidor långa föraren över Bornholm. Den är på tyska men som tur är gjorde han den även på engelska.

Boken finns på Allinge Turistkontor eller direkt från GeoQuest Publishing House, för 25 € + frakt.

Vill du klättra med guide eller gå en kurs är Bornholms Outdoorcenter en av aktörerna på ön.

Om man ska skylla på undervattensklippor eller rysk vodka vet jag icke men något lurt är det med farvattnet som omringar Bornholm och en titt på kartan över förlista skepp för lätt tankarna till J.J Abrams, skaparen av TV-serien Lost. Att säga att det är pepprat med vrak är närmast en underdrift. Vraken är säkerligen dåliga nyheter för Östersjön men desto roligare om man är dykare. Av alla skepp som ligger på havsbotten utanför Bornholm är Fu Shan Hai kanske det mest kända. Ett 200 meter långt kinesiskt bulkfraktfartyg som blev påkört mitt på ljusa dagen av det Polska containerfartyget Gnydia i maj 2003. I närheten av vrakplatsen ligger även en rysk ubåt.

Sören hälsar att allt är ok!

Helst hade jag velat ge mig ut på just ett vrakdyk till någon av de många skepp som förlist här över åren, det äldsta sägs vara 200 år. Men mitt Open Water cert har begränsningar så nu nöjer vi oss med ett kustdyk bland undervattensravinerna vid Svenskehavn strax norr om Nexø. Undantaget nån enstaka plattfisk finns det kanske inte jättemycket att titta på men sikten är relativt god och att göra ett kustdyk iklädd semi torrdräkt är en upplyftande upplevelse i sig.

Flaggorna visar vrak utanför Bornholm

Har du ett Open Water cert kostar ett kustdyk ink utrustning från 699 Danska kr. Vill gå gå en kurs kostar ett PADI Open Water  4000 danska.

Diveline kör fasta tiden för kustdyk hela perioden från 19 maj till 30 september.

Tillbaka upp till havsytan. Då det trots allt rör sig om en ö är kajak en ganska given och självklar aktivitet. Hela Bornholms kustlinje är ca 14 mil lång och passar sig väl för en veckolång, men kanske inte så varierande, tur runt ön. Ett av de absolut finaste russinen i denna danska kaka finns vid det dramatiska klipplandskapet runt den gamla borgen och turistmagneten Hammershus.

Jonas Bagger Sørensen nedanför de mäktiga fågelklipporna norr om Hammerhavn

Løvehovedet och Kamelhovederne nedanför Hammershus. Hmm, det finns visst raukar även på Bornholm.

Den 70 meter djupa grottan, den våde ovn. Paddlas bäst vid lågt vattenstånd…

Go bornholm hyr ut kajaker och erbjuder kurser.

En liten detalj som fascinerar med Bornholm är att det inte är en ren semesterö, utan majoriteten av husen på ön ägs av året runt boende. Med något undantag får man inte äga hus på Bornholm om man inte är just bofast, det skapar en levande byggd och byar. Bara en sån sak som att den lilla ön har tre bryggerier, där Svaneke kanske är den mest kända. Bornholm är även känt för sin superba matkultur, och mellan alla äventyr behöver man ju ladda, eller hur? I nästan varje by längs kusten finns ett rökeri som bjuder på fisk i alla dess former. Tyvärr bjuds det fortfarande på den starkt utrotningshotade ålen.

Hassle røgeri

Mest känt i matväg är stjärnkrogen Kadeau. En något billigare variant, men nästan i samma klass, hittar du på Stammershalle Badhotell där en tiorätters meny går på 595 danska.

Inledning på Stammershalle

Om Michelinkrogar står för ena ytterligheten på Bornholm så står nog Bornholm Surffarm för närmast motsatsen. Här är det avskalat, urkopplat och spartanskt. Men vänta nu, surf? Jo, närmare bestämt vågsurf. Surffarmen drivs av  Dennie Hilding, en exilsvensk som flyttade hit just för vågorna. Han menar att det finns över 100 bryt runt om på ön, som ska funka på nästan alla vindriktningar. Bäst är det när svallet kommer hela vägen från Ryssland.  Är havet stilla, som under vårt besök, finns det alltid SUP. Ett utmärkt sätt att utforska klipporna längs kusten, särskilt då det är lättare att ta sig iland än från en kajak.

Helligdomsklipperne är ett utflyktsmål i sig och från vattnet blir de än mer majestätiska. I bakgrunden skymtar Gudhjem

Förutom spartanskt boende går det även att hyra brädor eller gå en surfkurs på surf farmen. För den som tycker det är för dyrt att ta med egen bil på färjan så styr de även upp en ”Surf Safari” där du blir upplockad och avlämnad vid färjeterminalen.

Dennie Hilding, Bornholm Surffarm

Mer känt än surfen är tveklöst turcyklingen på ön, särskilt då många mil av den gamla järnvägsbanvallen gjorts om till cykelväg. Bornfondot jag nämnde ovan har spätt på populariteten på landsvägssidan. Men hur ser det ut om man söker sig bortom asfalten?

Hur är det med lummig skog, öppna hedar, granithällar, trixig stig, northshore och gott om höjdmeter, Bornholm har det hele.  Ön är full av överraskningar och bjuder på vacker, varierad och tillgänglig stigcykling och ett gäng entusiaster håller på att se till att det blir ännu mer av den varan.

Mitt på ön i den stora skogen Almindingen ligger ett expanderande trailcenter. I dagsläget finns ett tiotal relativt korta spår i varierande svårighetsgrad som ligger mest åt endurohållet. Skogarna runt Hammershus gömmer ett nätverk av stigar som för tankarna till betydligt lummigare platser än hur man föreställer sig Danmark.

Uppe eller ner? Superlokala åkarna och entusiasterna Troels Bernth och Kasper flygare diskuterar vägval runt Opalsøen vid det gamla stenbrottet Hammer Granitbrud

Ramslök i mängder!

Troels Bernth på Trailskipper Bornholm kan guida dig runt på ön och Kasper Flygare på Pension Lindesdal likaså, där finns även cyklar att hyra.

När det blir dags att bege sig tillbaka till Rönne och färjan hem slås jag direkt av klassiskt klyshiga tankar om att jag snart måste komma tillbaka eller genast vill emigrera och bli Bornholmsk. Men jag landar snart i tanken av hur fint det är att bli så överraskad av en plats som ligger så nära och förundras över hur mycket äventyr som ryms på lilla Bornholm. Är du landsvägscyklist, klättrare, surfare eller dykare är det värt resan i sig. Är du en multikonstnär i äventyrssport är Bornholm en fenomenal och smått unik lekplats.


Till Bornholm kommer man lättast med färja från Ystad. Resan tar en timme och en t/r biljett kostar ca 1600 SEK för bil ink fem passagerare

Mer  info hittar du här

2 responser