Annons:

Serien presenteras av:

Norska Sunnmöre är ett av världens bästa områden för att gå på topptur. Här åker du skidor med fjordutsikt från spetsiga toppar. Kustklimatet ger stora snömängder och behagliga temperaturer, även mitt i vintern.

Det myllrar av toppturer i världsklass på Sunnmöre, men det är ändå några som är lite bättre än andra. Här följer fem toppturer på Sunnmöre med extra allt.

Saudehornet – den perfekta toppturen
När du kör norrut över krönet från byn Volda får du en smocka av fjället Saudehornet. Likt en brant vulkan reser sig berget över samhället Örsta och fjorden nedanför. Men har du en gång bestigit en topp för att åka skidor tillbaka ner, förstår du snart att du måste bestiga Saudehornet. Och har du en gång kört ett brant och långt offpiståk fattar du att Saudehornets sydvästrygg håller hög klass.
Saudehornets lutning övergår 40 grader på sina ställen, men det 1303 meter höga berget är ändå inte speciellt svårt att bestiga.

Eidskyrkja – stort massiv med drive in

Eidskyrkja är ett massiv med flera toppar och åk i olika väderstreck. Den solrika sydsidan är skön en kall januaridag, men annars är det bergets nordsida som är bäst. Det finns en avgiftsbelagd väg upp till trädgränsen och det ger inte bara en effektiv start på dagen, utan även lång säsong. Eidskyrkja är inte speciellt brant – här kör du storslalom i skön rödsvart lutning i 1100 höjdmeter.

Grötdalstindane – Hahnenkammrennen på norska

Säbö, Sunnmöre, Norway

När du ser Grötdalstindane för första gången är det svårt att inte yla. Detta är toppturarnas Hahnenkammrennen. Brant, smalt på sina ställen och sedan en målraka där det lätt går för fort på mjölksyraskenande lår. Denna topptur är effektiv: du börjar snabbt ta höjd och den konstant branta lutningen gör att du snart står uppe i rännan under den spetsiga toppen. Grötdalstindane ligger mitt på Sunnmöre, vilket gör att du från toppen har ett 360-gradigt panorama över fjordar, spetsiga fjäll och trånga dalar.

Skårasalen – klassikern
Skårasalen är en av Norges mest kända toppturer och är det en tur du ska pricka av på Sunnmöre är det denna. Från den vassa  toppen kör du först utför en bred och solrik fjällsida, innan du svänger ner i den skuggiga och nordvända Litle Skåradalen. Dalen är inte speciellt brant, men de höga fjällsidorna som omringar den gör att du känner dig liten. Efter ett åk som känns som att det aldrig ska ta slut, spänner du skidorna på ryggsäcken och promenerar längs fjorden bort till den lilla gården Skår. Härifrån kan du åka färja, men om du inte orkar vänta går det även att beställa båttaxi.

Randers Topp – Chamonix med havsutsikt
När du kliver upp på Randers Topp och vänder dig söderut är det lätt att tro att du är i Chamonix – hundratals spetsiga toppar slåss om din uppmärksamhet. Vänder du dig åt norr har du utsikt över Ålesund, Nordatlanten och den smala Hjörundfjorden. Precis som på många andra berg i området är turen upp till Randers Topp ganska moderat, men den sista biten brantar det till och du når en topp som bara är några kvadratmeter stor. Härifrån har du över 1400 meter fallhöjd ner till fjorden och har du lite tur med snön kan du göra stoppsladd bland tångruskorna nere vid stranden.

 

+ Utrustningen

Avalanche Rescue Kit 3+ är Ortovox bästa lavinsäkerhetskit med transceiver, spade, sond och guidebok. Transceivern Ortovox 3+ ger perfekta positionsangivelser. Displayen visar i realtid var du ska leta, avståndet dit och hur många som försvunnit. Ortovox Shovel Beast är en vridstyv spade som inte viker ner sig ens i den mest hårdpackade lavinsnö, dessutom lätt och smidig. Ortovox Probe 240 Light PFA är vår lättaste aluminiumsond. Snabb och enkel att sätta ihop. Ergonomiskt grepp som skyddar händerna mot kyla. Tydliga markeringar visar snödjupet. Vikt: 270 gram. Längd: 240 cm. Avalanche Rescue Kit 3+ levereras även med en guidebok från Safety Academy som förklarar grunderna i lavinsäkerhet. Pris: 3600 kr.

 

2 responser