Annons:

Den elfte upplagan av ÖTILLÖ – VM i Smimrun bjöd på historiens snabbaste tävling med nya banrekord i alla klasserna och tre nya världsmästare. 

På herrsidan skilde det länge inte mer än max en minut mellan alla fyra topplag. Halvvägs i i tävlingen började fjolårsvinnarna Lelle Moberg och Daniel Hansson från Swedish Armed Forces dra ifrån och fick till ett fyra minuters gap som växte hela vägen in i mål.  Inte bara barnrekordet slogs utan även den efterlängtade 8 timmars gränsen då teamet passerade mållinjen på 7:59:04

”Dels följde vi vår raceplan men sen fick vi hjälp av tvåorna Paul Krochak och Oscar Olsson som var galet starka och höll uppe tempot och sen även skrämde upp oss här på slutet så vi lyckades komma under åtta timmar”, sa en lycklig men något matt Daniel Hansson på andra sidan mållinjen.

OTILLO2016 Winner men Nadja Odenhage_IMG_5615_LR

Lelle Moberg och Daniel Hansson.

På mixsidan blev det inget mindre än skräll. Thule adventure team med Eva Nyström och Adrian Young positionerade sig väldigt bra redan från start, något de höll hela vägen in över mållinjen som passerades på 8:49:58, även det rekordtid i mixklassen.

”Det är den heliga graalen när det kommer till swimrun, vi grävde djupt ute på den fantastiska banan och allt gick enligt planen. Men vi hade ingen aning att det gick så fort, planen var ju egentligen bara att kolla in banan, vi hade inte ens skrivit upp distanserna” sa Adriel Young och Eva Nyström

ÖTILLÖ The Swimrun World Championship 2016. Foto: JakobEdholm.com

Adriel Young och Eva Nyström. Foto: JakobEdholm.com

Fjolårsvinnarna Staffan Björklund och Marika Wagner hade stora problem på det inledande simsträckorna och låg som mest efter med över en kvart. Länge verkade de helt borträknade från toppstriden men paret lyckades ändå sluta på en andraplats.
”Vi visste att vi skulle vara snabbare på den andra halvan av banan och satsade på löpningen där, vi fick slita hårt men vi lyckades ändå avancera”, sa Marika Wagner.

På damsidan blev det den världsmästaren Kristin Larsson som tillsammans med Annika Ericsson plockade hem guldet, och med tiden 9:32:03 slog fjolårets banrekord med nästan en hel timme. (Den andra regerande världsmästaren Maja Tesch körde med Bibben Nordblom och hamnade trea)

ÖTILLÖ The Swimrun World Championship 2016. Foto: JakobEdholm.com

Kristin Larsson och Annika Ericsson Foto: JakobEdholm.com

Topp 3 resultat, ÖTILLÖ, den 5 september 2016
Herr

1. Lelle Moberg (SWE) och Daniel Hansson (SWE), Swedish Armed Forces, 7:59:04
2. Paul Krochak (CAN) och Oscar Olsson (SWE), Team Head Swimming, 8:07:57
3. Fredrik Axegård (SWE) och Alex Flores (SWE), Team Runfast 77, 8:16:49

Mix
1. Eva Nyström (SWE) och Adriel Young (AUS), Thule Adventure Team 8:49:58
2. Staffan Björklund (SWE) och Marika Wagner (SWE), Apollo Sports/Head Swimming 9:09:52
3. Diane Sadik (SWE) och Rickard Berglund (SWE), Swimrunshop.com, 9:20:14

Dam
1. Kristin Larsson (SWE) och Annika Ericsson (SWE), Addnature, 9:32:03
2. Ulrika Eriksson (SWE) och Helena Sivertsson (SWE), Team Icebug 9:44:41
3. Bibben Nordblom (SWE) och Maja Tesch (SWE) Team Head Swimming, 9:48:01

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

En respons