Annons:

Artikelserie i samarbete med Swett

2002: Dåligt väder krossade drömmen om att bestiga Kebnekaise under en vandring längs Kungsleden, hon kunde inte ens försöka. 2017: Efter en livsbejakande separation väcktes drömmen till liv, och i juli fick Agneta Bodin sin efterlängtade revansch när hon till slut fick chansen att nå toppen av Sveriges högsta punkt.

Vandringen från Kebnekaises fot till topp utgörs av fem etapper; storbacken, via ferratan, glaciären, klippväggen och toppturen. Femton år tidigare fick hon aldrig möjligheten. Den här gången tänkte hon inte låta någonting hindra henne. Hon skulle vara förberedd på allt.

— Jag frågade guiderna vad det är som gör att man inte kan fortsätta, och deras inställning var att om man klarar den första etappen, storbacken, då klarar man i regel resten av vandringen också, säger Agneta Bodin.

Så var det sagt. Till takten i Hearts ballad från 1987, Alone, vandrade hon uppför storbacken, fast besluten att inte vika för några av fjällhöjdens prövningar.

— Det gick knappt att prata med mig. Jag var så fokuserad.

Från storbacken går leden vidare mot via ferratans steniga terräng. och därifrån över den vitglittrande glaciären. Här sätts gruppens samarbetsförmåga på prov när gästerna ska vandra strukturerat i replag med stegjärn om fötterna. Därefter följer trettio minuters riktig bergsklättring i sele och karbinhake längs en av Kebnekaises snöklädda kammar.

— Man stod på kammen och tittade ut över glaciären. Det var riktigt mäktigt.

Ögonblicket efter kamklättringen, när hon kom upp på plåtån – någonting Agneta minns med värme. Inte minst en av de andra deltagarna i gruppen, Elsie, som mitt i euforin tog upp telefonen och ringde sin man.

— Det var ett halleluja moment. Vi skrattade och grät, och tårarna sprutade. Sedan ställer hon sig och ringer till sin man mitt i allt(skrattar).

Läs mer om Kebnekaise och boka din resa här

3 responser