Annons:

Topptursguiden presenteras av:

I två artiklar kommer vi att beskriva regler som ni kan använda för att göra livet i bergen säkrare och längre. I denna första artikel berättar vi om vägen uppför ett berg, i nästa om åket nedför.

Jämfört med åket utför ett berg tar turen upp lång tid – det ni kör utför på några minuter kan ta timmar att ta sig uppför. Att ta sig uppför ett berg handlar om att alltid försöka ta den säkraste vägen men också vara så pass effektiv att man minimerar tiden man exponeras för eventuella faror. En annan sak att tänka på är att bara utsätta en person åt gången för eventuella faror, eftersom man då ökar chanserna för ett lyckligt slut om en olycka skulle inträffa.

  För att minimera riskerna finns det några regler att armera fast i ryggmärgen:

  1. Var alltid försiktig på sluttningar som är brantare än 30 grader. Därför är det viktigt att kunna mäta lutningen.
  2. Tänk även på att laviner kan nå tre gånger sin fallhöjd på längden. Det innebär att lavinen från en 500 meter hög brant kan gå 1,5 kilometer ut i terrängen nedanför. Därför måste du även kunna mäta utloppslängden.
  3. Håll avstånd på minst 15 meter mellan varandra om det är brantare än 30 grader. Det minskar belastningen på eventuella svaga lager i snötäcket.
  4. Måste ni röra er på ett snöfält som ni tror är ostabilt eller är exponerat ökar ni avståndet till 50 meter.
  5. Är de luriga passagerna korta (exempelvis en lavingata eller kort brant) passerar ni det en åt gången medan de andra kollar personen som exponeras för fara.
  6. Korsa alltid misstänkta snöfält högt upp. Skulle en lavin lossna har ni större chans att inte bli begravda eller bli det närmare ytan.
  7. Använd terrängen för att skapa en säkrare väg. Lägg spåret där det är minst risk att ni nås av laviner, exempelvis längs ryggformationer långt från branta snöfält.
  8. Undvik terrängfällor. Det är formationer som förvärrar konsekvenserna av en lavin eller minskar möjligheterna att fly från en. Exempel är raviner, klippkanter och glaciärsprickor.
  9. Speed is safety. Var snabba där ni kan – då minskar ni tiden ni exponeras för eventuella faror. Öka dina chanser att vara snabb genom att vara vältränad, packa lätt, ha koll på din utrustning och hur används. Att gå på topptur är en riskaktivitet i en farligt miljö. Du är egentligen inte trygg förrän du sitter i solen med din afterski-IPA i handen.

Snösäker är den första boken på svenska om laviner, toppturer och skidåkning bortom liftarna. I den lär du dig bland annat om terrängfällor, hur du mäter lutningen och hur laviner uppstår.

Utrustningen

Storen är Bergans top-of-the-line-ställ.

Lätt och kompromisslös trelagersjacka + byxa i det stretchiga toppmaterialet Dermizax NX som ger bästa väderskydd, utmärkta andningsegenskaper och god rörlighet. Storen ingår i Bergans Slingsbyserie som består av högpresterande fjällsportprodukter där högsta funktionalitet kombinerats med låg vikt och hög slitstyrka. Slingsby ger dig det du behöver och inget onödigt.

Rek pris 4 495 kr för jackan och 3 795 för byxa

Om skribenten

Liknande inlägg

En respons