Annons:

Wow, va coolt! Va grymt det kommer blir att få stå där ute helt ensam i vildmarken. Bara jag och ingen annan… Ingen annan… Jag kommer vara helt själv, ensam alltså. Hur kommer det att kännas? I tältet på kvällen, kommer jag att kunna sova? Eller kommer jag bara ligga och lyssna efter björnar? Kommer jag känna mig trygg eller kommer jag ständigt att behöva va på min vakt? Blir det njutbart eller endast en pina?
Fast det kommer ju att bli så himla najs! Eller?…

Jag släppte för ett par veckor sedan mitt kommande äventyr. Jag kommer att paddla SUP (Stand up paddleboard) genom Kanada och Alaska, längs med Yukonfloden. Yukonfloden är den 3:e längsta floden i Nordamerika (300 mil) och startar i Kanada för att rinna genom hela Alaska och har sitt utlopp vid Berings hav på västkusten. Det här blir mitt första solo-äventyr.

Just nu går min hjärna på högvarv inför äventyret och jag känner att det i vissa lägen (många lägen) är svårt att fokusera på annat. Jag sitter på seminarier i skolan men mina tankar är långt borta, i Alaska. I mina tankar står jag redan på Yukonfloden och paddlar.

”Gör du det själv? Känns inte det osäkert?” – är frågor jag fått ofta det senaste och ja, det är klart att det medföljer en risk att genomföra äventyret helt själv. Att inte inse att det här blir riskfyllt vore naivt och dumdristigt. Jag är ganska nervös för det här äventyret och tycker att det känns rätt läskigt. Men rädslan ser jag som något positivt, det är den som kommer hålla mig fokuserad. För det är när jag blir allt för bekväm som misstag kommer att ske. I det här äventyret finns det inte utrymme för det.

Hur kommer jag egentligen att tackla ensamheten?

Ja, det är därför jag vill genomföra detta äventyr solo, på grund av nyfikenheten. Hur kommer det att kännas att stå där ute på en bräda och inte ha civilisation på mils avstånd? Jag vet inte. Jag har ingen aning.

Det enda jag vet är att om jag inte satsar allt och gör det, så kommer jag aldrig få reda på det heller.

”Ge allt, och resten från kvitta!” – Marcus Aspsjö

TACK för att du läst!

Instagram: @marcusaspsjo

Om skribenten

Marcus Aspsjö, en av de yngsta äventyrarna Sverige har att erbjuda. Med sina 25 år har han dock genomfört en hel del, både större samt mindre äventyr. Hans äventyrarkarriär startade då han hoppade på sin cykel hemma i Lidköping och cyklade ner till Tanzania. Över berg, jagad av vildhundar, hamnade mitt i en revolution, korsade stekheta öknar, fick amöba, korsade världens kanske tuffaste cykelland, genom stamkrig, undslapp precis ett terrorattentat. Skulle detta vara avskräckande? Tvärtom så är äventyr numera en livsstil för denna grabb. Sedan dess har han vandrat över Island, paddlat kajak till Svarta havet, vandrat över Indien och åkt rullskidor över Australien. Vad väntar här näst? En hel del! Allt kommer du kunna läsa om här i bloggen.

Liknande inlägg

4 responser