Annons:

Trekking i södra Sverige, visst går det. Åk till naturreservatet Åkulla bokskogar, ett 5 200 hektar stort område i Halland, när boklöven slår ut. Där kan du lätt nöta på vandringskängorna en helg.

Vandring i Åkulla bokskogar.

Bexells stenar.

Efter att ha svängt av den väldigt trafikerade vägen som går mot det blågula varuhuset Gekås väntar en liten slingrig grusväg i några kilometer. Rätt vad det är kommer man fram till en vingård med en stor borg på högersidan. Gården, som ligger i utkanten av ett gäng sammanlänkade vandringsleder, ska agera basläger för helgen. Området är långt ifrån känt för gemene man men faktum är att det är Hallands enda officiella turistområde. För några år sedan invigdes tio nya vandringsleder i Åkullaområdet, varav den längsta är sex kilometer. Lederna ligger nära varandra och de är sammanlänkade vilket gör att du utan problem kan gå ett par mil om dagen. Det kanske inte är så konstigt att ett av Sveriges största vandringsevent arrangeras just här.

Vandring i Åkulla bokskogar.

Vandring i Åkulla bokskogar.

Den bästa tiden att åka hit är helt klart i maj då bokskogen precis har slagit ut. Terrängen för lederna varierar en aning men det är bokskogen som dominerar. Området är optimalt om man gillar följande kombination: Vandra på dagen med lätt packning, ta ett glas lokalt vin på after hiken, få en massage på spaavdelningen, äta gott på kvällen och sova skönt på natten. Alternativet är att boka in sig på Outmeals vårvandring och leva lite mer outdoor-liv men fortfarande med inslag av lyx.

 

Turförslag 1
Dag ett börjar du trekkingen längs Älvasjön. Gå mot Björkasjön, en reservation för att det kan vara blött i det området. Gå vidare via Mjällbär mot Bockstens mosse. Ta del av lite kulturhistoria om Bockstensmannen och käka din medhavda lunch. Gå sedan vidare söderut via Nabben, Valaklitt och Kalvsjön mot Byaberget och slutligen tillbaka till Ästad vingård.

Passa på att smaka det lokala vinet eller ölen i vinbaren.

Passa på att smaka det lokala vinet eller ölen i vinbaren.

Turförslag 2
Dag två börjar du där du slutade dag ett, förbi Byaberget och upp ovanför Kalvsjön. Vik av mot Bexells stenar och ta del av dess kulturhistora. Fortsätt söderut mot Stora Drängabjär, förbi Öströö fårfarm och tillbaka till Ästad gård. Vill du hålla ett högre tempo passar stigarna bra även för traillöpning.

Vinbaren på Ästad vingård.

Vinbaren på Ästad vingård.

Outmeals vårvandring 2016

Om: Vandring tillsammans med uppemot 100 personer i Åkullas bokskogar. Provsmaka företagets mat till lunch ute i fält och käka en god lagad middag i baslägret. På kvällarna är det föreläsningar av Peter Persson och Herrljunga polarklubb. Under helgen arrangeras även tre workshops i form av löpteknik, naturfotografering och så fungerar Tentipis tältkåtor.
Svårighetsgrad på vandringen: Lätt
När: 20-22 maj
Var: Ästad vingård
Erbjudande: Skriv in koden outsidehike när du bokar så får du 100 kronor rabatt på vårvandringen.
Mer information och bokning av vårvandringen hittar du här.
Kartor över vandringslederna hittar du här.

 

3 responser