Annons:

Arc’teryx Voltair är en 20- eller 30-liters lavinryggsäck där hjärtat är en batteridriven fläkt  för snabba, upprepade uppblåsningar. Den klarar därför flera utlösningar under samma dagstur.

Ställ dig i en liftkö i Engelberg eller något annat offpist-paradis och var och varannan skidåkare kommer idag ha en lavinrygga. Genom en form av airbag som man löser ut vid händelse av en lavin kan skid- och snowboardåkare hållas flytande uppe på snön, något som ökar chansen för överlevnad. Lavinryggsäckarna har sedan några år tillbaka blivit en av hörnstenarna i snösäkerhetsutrustningen.

Voltair har en avancerad centrifugfläkt som drivs av ett uppladdningsbart 22.2V litium-polymer-batteri (LiPo) som fyller ballongen med 150 liter luft. Även om små revor eller punkteringar skulle uppstå efter kollisioner med med träd eller stenar så kan ballongen hållas fylld.

voltair-2

Till skillnad på traditionella lavinsäckar som är konstruerade med komprimerad luft som bara kan lösas ut en gång så möjliggör ett batteri/fläktbaserat system tester och träning. Allt för att man ska ha lite bättre förutsättningar för att agera och minimera några av de riskmoment kopplade till om man skulle tveka i en nödsituation,

Ytterligare en fördel med det uppladdningsbara batteriet är att det snabbt och enkelt kan tas loss ur ryggsäcken eller bara kopplas ur för att enklare få följa med på ett flygplan.

voltair-3

Voltair är tillverkad på Arc’teryx egna fabrik i Kanada och har en unik lättillgänglig mekanisk utlösare som snabbt kan låsas upp vid utförsåkning. Med inspiration från Arc’teryx prisvinnande klätterselar så har Voltair en lättanvänd bensele som kan fästas och lossas med en hand och säkrar att ryggsäcken sitter fast som den ska på kroppen.

Voltair är tillgänglig i 20- eller 30-litersvolym och är i ett vattentätt material med vattentäta dragkedjor till väskans två huvudfack. Bägge storlekarna har separat utrymme för ytterligare lavinutrustning som spade och sond och väskan har spännband och stroppar för att bära en snowboard eller skidor på diagonalen.

Våra amerikanska kollegor har fått ett litet försmak av den

Arcteryx är inte först ut när det gäller denna teknik utan Pieps Jetforce har ett liknande system som nu funnits ute på marknaden ett tag.

Voltair 20L – 15199 SEK
Vikt: 3235g

Voltair 30L – 16199 SEK
Vikt: 3465g

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

2 responser