Annons:

I samarbete med


Ska du kanske skida över Svalbard, hänga lite på Antarktis, eller söka puder runt Kebnekaise. Äventyr i minuskyla, is och snö är en episk dimension i sig, men det ställer lite extra krav på utrustningen. Vilket kök funkar egentligen bäst på vinteräventyret?

Lite generellt kan man dela in friluftskök i tre varianter: rena gaskök, multibränslekök och spritkök. Alla har sina för- och nackdelar, i synnerhet när de ska användas i minuskyla.   

Men vilket kök ska man då packa ner i vinter-ryggan? ”Fundera på vilken miljö och situation man kommer befinna sig i, hur länge man ska vara borta, tillgång till bränsle, hur mycket plats man har”, säger Johan Sollenberg på Primus.

För en solodagstur kanske det räcker finfint med en mindre gasbrännare. Är ni flera som ska vara ute länge, och kommer behöva smälta mycket snö, underlättar det med ett stabilt system som kan ta större kastruller.

Vilket kök du än använder, sikta på att söka lä eller bygga nån form av vindskydd av snö. Klokt är att använda en värmereflektor under köket, kombinerat med vindskärm. Mindre värmeförlust ger mindre bränsleförbrukning, vilket i sin tur avgör hur mycket bränsle du behöver kånka med dig ut på turen. Det är lätt att stirra sig blind på kökets vikt osv, men om du samtidigt måste ta med dig extra bränsle så sparar du kanske inget i slutändan ändå.

En kastrull med värmeväxlare, en som har flänsar i botten, ökar effektiviteten rejält.

”Kombinationen i Spider Stove, med vindskydd och värmeväxlare, ger en nästan dubbelt så högeffektivitet. Utan ligger verkningsgraden på 40%, med så ligger den på 80%”, säger Johan Sollenberg på Primus.

Försök att skippa matlagning inne i tältet. Om du nu inte har något annat alternativ och vill överleva turen, ventilera väl. Kolmonoxidförgiftning är ingen bra idé och det finns även en risk att du tuppar av pga syrebrist. En flamma som börjar pulsera är ett tecken på låg syrehalt. Tält brinner lätt så håll ett noggrant öga på köket, att elda upp sitt tält är lite som att kissa på sig. Först blir det gott och varmt, sen blir det bara kallt och obekvämt.

Is på menyn? Krossa den så mycket det går, en större yta smälter nämligen snabbare.

Gas

Primus Spider Stove set

Tid att smälta en liter snö i -10: 3.30 min

Bränsleåtgång: 10 gram (ungefärlig)

Gas har överlag det högsta energivärdet av bränslena i denna artikel. Det största problemet med gas i minuskyla är att det funkar mindre bra eller inte alls vid mycket låga temperaturer. Vid runt -10 börjar problemen. En lösning är att hålla behållarna så varma det går; nära kroppen, inne i tältet osv. Har du lite termosvatten eller kanske kvar något fesljummet kaffe går det att värma upp behållarna i ett vattenbad. En annan idé är att ställa gasbehållaren på en värmekudde. Just Spider Stove set har inbyggt vindskydd och en kastrull med värmeväxlare, vilket fördubblar verkningsgraden.

+ Överlägsen enkelhet, skruva på gasen och slå fyr. Effektivt. Bäst på hög höjd.

Funkar dåligt i kyla. Gas är relativt dyrt och kan vara svårt att få tag i.

Primus winter gas

På insidan av gasbehållaren finns en liten pappershätta som absorberar det flytande bränslet, detta skapar en yta som underlättar omvandlingen från flytande bränsle till gasform. Trycket i behållaren blir högre och även jämnare genom hela behållarens livslängd. Vanlig gas funkar ner till runt -11, sen blir trycket i behållaren för lågt (om man nu inte håller gasbehållaren varm). Primus winter gas funkar ner till -22.

Bensin

MSR Dragonfly

Tid att smälta en liter snö i -10: 2.30 min (+ en minuts priming)

Bränsleåtgång: 15 gram (ungefärlig)

Multibränslekök funkar med fotogen, diesel, bensin eller allra bäst med kemiskt ren/teknisk bensin. Köken (andra: Primus Omnifuel, Optimus nova) är anpassade efter tuffa förhållanden och expeditioner. De är lätta att serva i fält då de går att ta isär och rengöra. Bensin eller fotogen finns nästan alltid att tillgå. Då man använder en bränsleflaska som man själv pumpar upp trycket i påverkas inte dessa kök nämnvärt av kyla. Kruxet är att man måste förvärma köket, så att det flytande bränslet kan omvandlas till gas. Detta tar någon minut, och man måste veta hur man gör. Funkar dock sämre på höjder över 4000 meter.

+ Traditionellt sett bästa alternativet i kyla. Flexibelt system som funkar globalt. Brännarens konstruktion ger en enorm effekt vilket gör det till en av de snabbaste köken.

Kräver förvärmning (priming). Lite krångligt att lära sig. Låter som en mindre jetmotor. Komplicerad konstruktion med fler delar som kan gå sönder. Vissa moment kan vara lite knepiga om man har tjocka handskar på sig. Dyra i inköp.

Primus Omnilite Ti

Spritkök

Familjens gamla beprövade Trangia, den alkoholiserade varianten.

Tid att smälta en liter packad snö i -10: 7.30 min

Bränsleåtgång: 35 gram (ungefärlig)

En ikon i svenskt friluftsliv som förra året fyllde 100 bast. Ett spritkök påverkas inte nämnvärt av kylan i sig. Standardköket saknar dock en bottenplatta och kan därför när det blir varmt lätt gräva ner sig i snön. Till Trangia finns det en vintertillsats, som innehåller en spritbrännare med förvärmningsdel och en reflekterande tallrik, något som bättrar på effektiviteten en aning.

Populärt är även att uppdatera Trangia med en gas- eller multibränsleinsats.

+  I princip oförstörbart. Extremt pålitligt i hård vind. Billig i inköp och bränslet (T-röd) är prisvärt och enkelt att få tag i. Helt ljudlöst.

Precis som i vanliga fall är ett spritkök långsamt och det minst effektiva köket. Behöver man smälta stora mängder snö och kanske till flera personer blir detta en inte helt oviktig faktor, hur gott om tid man än har. Detta ger även en hög bränsleåtgång. Sotar. T-röd är en av världens absolut sämsta kryddor.