Annons:

Dagens satelliter kan säkert snart zooma in vad indianstammen på andra sidan jordklotet har för ingredienser i sin soppa. Innebär detta att vår törst att uppsöka nya kulturer, besöka andra länder, töja på gränserna, utmana elementen är på utdöende? Knappast, vi är i grunden nyfikna och har ett behov av fysisk rörelse och att stimulera  alla våra sinnen.

I dagens moderna samhälle finns inte mycket kvar att upptäcka. Årets julklapp är tydligen virtuella glasögon. Skrämmande utveckling och säkert kommer vi snart även få se glasögon som inte bara simulerar ljud och syn utan även andra sinnen som smak, lukt och känsel.

Vad är det då som gör skillnad på om det i slutändan ska ge en bra magkänsla och att du inte känner dig som en turist, fast du såklart är en. Som när du som i mitt fall kommer till Banjos i Ecuador och bokar en tvådagars djungelvandring. Jag är inte dummare än att jag förstår att jag inte är det första som badar i vattenfallet, paddlar i urholkade trädstammar, skjuter med blåsrör eller testar växter som rensar bihålorna. Men när indianen som jag just såg i moderna märkesjeans pratandes i senaste smartphonen kommer ut från sin hydda med andan i halsen klädd i bastkjol och påfågelhatt känner jag mig lurad. Visst vi i Sverige gör likadant, samer uppklädda, midsommarfirandet i nationaldräkt osv.

När vi däremot blir guidade runt i kakaoodlingen, får testa på att klyva frukten, smaka på det vita luddiga som täcker bönorna, rosta dem över öppen eld, mala ner kärnorna och slutgiltligen smaka på hur 100 % choklad verkligen smakar, då känns det bra. Att använda alla sinnen är skillnaden på en bra eller dålig produkt och i det här fallet att få vara med från ax till limpa.

Ett annat exempel är senare när vi ska övernatta, vi trodde att vi skulle komma djupt in i Amazonas. Men så var aldrig fallet, vi skulle campa i hyddor några hundra meter från vägen. Men hela upplevelsen och totalintrycket blev otroligt lyckat tack vare att vår guide var så flexibel och lösningsfokuserad. Vi hade kommit upp på en utsiktsplats med med berg, floder och djungel så långt ögat kunde nå. Har fanns en endorfinstimulerande slänggunga,  en träplattform och några hängmattor. Här ville vi verkligen övernatta på campens madrasser. Sagt och gjort, medan vi åt en underbar fiskmiddag serverade på palmblad bars myggnät och madrasser upp till vår utsiktsplats. Att se dygnet släckas ut, att höra nattens djurliv komma till liv o sedan vakna med solen och naturen inpå våra kroppar gjorde att vår djungeltur blev en av resans stora höjdare, so far!

Om skribenten

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning ja det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu - Plogga (Plocka skräp o Jogga) och Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute) Men mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Liknande inlägg