Annons:

Mitt februari-äventyr (jag genomför just nu ett äventyr i månaden under ett års tid) skulle bli att åka Vasaloppet. Jag har aldrig tidigare åkt detta skidlopp (jag har inte åkt något skidlopp alls för den delen) och om det är ett lopp man som svensk bör ha genomfört, så är det just Vasaloppet. Blåbärssoppa, Dalarna och skidor, kan det bli bättre?

Jag fullkomligt älskar starten på detta och liknande evenemang/lopp, det är bland det bästa som finns. Det står tusentals människor på starten, alla är lika ivriga att komma igång. Stämningen är på topp!!!
Jag kan knappt hantera energin inom mig liksom…
Just Vasaloppsstarten bjuder på lite av ett antiklimax dock. För när man väl startat och trycker på för att komma iväg, så tar det ganska snabbt stopp. En lång och seg uppförsbacke hägrar sig. Skidspåren är borta och skidåkarna halkar sig uppåt i en långsam oändlig kö. Jag knökade mig framåt, råkade fälla några på vägen men jag skulle framåt, så enkelt var det bara. Jag var tvungen att få utlopp för all den energi jag byggt upp inför starten.

Just det ja, det är ju inte om själva loppet jag ska skriva om dock. Det gick bra förövrigt! Vurpade rejält 6-7 gånger och körde på en gammal man, men förutom det så gick det galant. Det gick bra för den gamla mannen med verkade det som.

Till sak, vill du genomföra Vasaloppet men tycker att det kostar en del?
Jag är student och tyckte också att det sved till en aning när jag kollade upp startplats-priset.
Här är då mina tips om du vill komma undan så billigt som möjligt:

* Jag väntade och köpte en startplats ganska sent via en sida som heter startplatser.se.
Jag köpte startplatsen till öppetspår söndagen den 26/2 med lite mer än en vecka till start. Jag lyckades då komma över en startplats för endast 300 kr!! Heeeeelt okej tycker jag! Kan ju dock inte garantera att du lyckas komma över en startplats i ett såpass sent skede, eller ens lika billigt. Jag kanske hade tur, vad vet jag. Man får ha lite is i magen!

* Jag försökte vänta in tågbiljetter för att kunna köpa dessa i sista minuten, gick sådär men det kanske du har bättre lycka med. Alternativt kanske man kan lifta upp.

* Jag valde tältet den natt jag skulle spendera i Mora. Det kan vara ganska dyrt under Vasaloppsveckan att hitta boende och det ska väl inte få hindra dig från att åka?! Nej, ta och tälta istället vetja! Jag hade en jättemysig natt i tältet innan jag skulle åka. Du kommer ändå att vilja gå upp vid typ 03:30 för att hinna med en tidig buss från Mora till starten i Sälen. Varför betala för boende när du ändå inte får en sovmorgon liksom? 😉

Det blev faktiskt inte så farligt dyrt för min del. Totalt tror jag att det landade på ca 1300 kr vilket ungefär är priset för en vanlig startplats exklusive resor och mat.
Helt okej och student vänligt tycker jag!
Har du tips på ett bra mikroäventyr som jag kan ta mig an här i vår så får du gärna komma med förslag!

TACK för att du läst!

Instagram: @marcusaspsjo

Om skribenten

Marcus Aspsjö, en av de yngsta äventyrarna Sverige har att erbjuda. Med sina 25 år har han dock genomfört en hel del, både större samt mindre äventyr. Hans äventyrarkarriär startade då han hoppade på sin cykel hemma i Lidköping och cyklade ner till Tanzania. Över berg, jagad av vildhundar, hamnade mitt i en revolution, korsade stekheta öknar, fick amöba, korsade världens kanske tuffaste cykelland, genom stamkrig, undslapp precis ett terrorattentat. Skulle detta vara avskräckande? Tvärtom så är äventyr numera en livsstil för denna grabb. Sedan dess har han vandrat över Island, paddlat kajak till Svarta havet, vandrat över Indien och åkt rullskidor över Australien. Vad väntar här näst? En hel del! Allt kommer du kunna läsa om här i bloggen.

Liknande inlägg

3 responser