Annons:

Moena i Val di Fiemme, två kvällar innan Marcialonga, ”Italiens Vasalopp”. För femte året i rad var jag och min kompis Fredrik Karlsson på plats för att delta. Vi hade just kommit upp till vårt rum från den gemensamma middagen. Jag tog fram tältet, packade sovsäck, liggunderlag och det jag behövde för en natt ute. När jag sa godnatt på väg ut så låg Karlsson på sin säng och läste. Det var dags för mig att slå upp tältet för fjärde gången i år. Denna gång i Italien utanför hotellet på deras lekplats.

Hålla mig till planen
Kan tyckas konstigt att åka på en längdskidsåkningstävling i Italien, ha betalat för en hotellvistelse och så för en natt slå upp ett tält utanför frukostmatsalen för att sova ute. Men jag har ju mitt projekt och oavsett var jag är ska jag sova utomhus en natt i veckan.  52 veckor blir 52 nätter och för mig är det viktigt att vara konsekvent och hålla mig till planen. Jag hann inte tälta innan vi reste och lite kul var det att få sova ute i den italienska alpluften en natt. Fast visst vart det speciellt att göra det mitt i byn på en lekplats utanför Hotel Dolce Casa som vi bodde på.

Självstagande tält på hård mark – Två tummar upp!
Den här gången hade jag ett kupoltält eller självstagande tält från Hilleberg, Allak, som jag reste genom att få tre tältstänger på plats. Sen kunde jag flytta tältet genom att bära det till den plats jag sett ut. Det var tjäle i marken och jag kunde inte få ner tältpinnarna, men då var det utmärkt att inte behöva spänna upp tältet med tältpinnar och linor eftersom konstruktionen i sig höll det uppe. Med mig och packningen i tältet så stod det stadigt om det skulle blåsa.

Koll på klädseln – Ett bra recept för en god natts sömn
Ett bra sätt att inte bli för kall eller varm är att ha lite för lite kläder på sig när man kryper ner i sovsäcken. Lägg de andra förstärkningsplaggen i en vattentät packpåse och ha som en huvudkudde. Typ underställströja, vantar, buff etc. Långkalsongerna är bra att ha på sig och hasa ner dem till fötterna i sovsäcken. Då är det enkla att dra upp vid behov. 

Vilka lager som är rätt för dig måste du pröva ut. Det beror på sovsäck, väder och hur lätt du blir varm eller kall.  Mössa är enkelt att ha med och riktigt bra, den kan man dra ner för ögonen så blir det inte så ljust om solen är uppe.

Blir fler udda platser under året
Det kommer bli många udda platser i år har jag insett. Fjärde veckan hamnade jag på en lekplats i Italien och det gick bra. Men givetvis är det ute i naturen och gärna nära vattnet jag verkligen gillar att slå upp tältduken på morgonen. Koka kaffe och bara njuta av naturen.

Vecka fem får jag sällskap och det ser jag verkligen fram emot!

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth arbetar som managementkonsult inom bank och finans med fokus på värdepappershandel och penningtvätt. Han är projektledaren som parallellt med sina uppdrag lever ut sina äventyrsdrömmar och inspirerar andra att ta tag i sina. Han har bl.a. cyklat 150 mil med all packning till Kebnekaise för att sen packa om, vandra in och bestiga berget. Vid sidan om sitt vanliga arbete arbetar Fredrik även som guide på Expeditionsresor till bl.a. Kilimanjaro och Nepal. Att hitta näräventyr som fungerar i vardagen är något Fredrik specialiserat sig på. Under hela 2017 genomförde han sitt projekt 52 veckor - 52 nätter, där han sovit ute i tält minst en natt i veckan ett helt år. ’

Liknande inlägg

En respons

  1. THEONMEMO

    Zyban Without Prescription On Clearance [url=https://abuycialisb.com/]cialis without prescription[/url] Can I Purchase Dutasteride Discount Overseas Buy Cialis Nolvadex 20mg

    Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras