Annons:

Moena i Val di Fiemme, två kvällar innan Marcialonga, ”Italiens Vasalopp”. För femte året i rad var jag och min kompis Fredrik Karlsson på plats för att delta. Vi hade just kommit upp till vårt rum från den gemensamma middagen. Jag tog fram tältet, packade sovsäck, liggunderlag och det jag behövde för en natt ute. När jag sa godnatt på väg ut så låg Karlsson på sin säng och läste. Det var dags för mig att slå upp tältet för fjärde gången i år. Denna gång i Italien utanför hotellet på deras lekplats.

Hålla mig till planen
Kan tyckas konstigt att åka på en längdskidsåkningstävling i Italien, ha betalat för en hotellvistelse och så för en natt slå upp ett tält utanför frukostmatsalen för att sova ute. Men jag har ju mitt projekt och oavsett var jag är ska jag sova utomhus en natt i veckan.  52 veckor blir 52 nätter och för mig är det viktigt att vara konsekvent och hålla mig till planen. Jag hann inte tälta innan vi reste och lite kul var det att få sova ute i den italienska alpluften en natt. Fast visst vart det speciellt att göra det mitt i byn på en lekplats utanför Hotel Dolce Casa som vi bodde på.

Självstagande tält på hård mark – Två tummar upp!
Den här gången hade jag ett kupoltält eller självstagande tält från Hilleberg, Allak, som jag reste genom att få tre tältstänger på plats. Sen kunde jag flytta tältet genom att bära det till den plats jag sett ut. Det var tjäle i marken och jag kunde inte få ner tältpinnarna, men då var det utmärkt att inte behöva spänna upp tältet med tältpinnar och linor eftersom konstruktionen i sig höll det uppe. Med mig och packningen i tältet så stod det stadigt om det skulle blåsa.

Koll på klädseln – Ett bra recept för en god natts sömn
Ett bra sätt att inte bli för kall eller varm är att ha lite för lite kläder på sig när man kryper ner i sovsäcken. Lägg de andra förstärkningsplaggen i en vattentät packpåse och ha som en huvudkudde. Typ underställströja, vantar, buff etc. Långkalsongerna är bra att ha på sig och hasa ner dem till fötterna i sovsäcken. Då är det enkla att dra upp vid behov. 

Vilka lager som är rätt för dig måste du pröva ut. Det beror på sovsäck, väder och hur lätt du blir varm eller kall.  Mössa är enkelt att ha med och riktigt bra, den kan man dra ner för ögonen så blir det inte så ljust om solen är uppe.

Blir fler udda platser under året
Det kommer bli många udda platser i år har jag insett. Fjärde veckan hamnade jag på en lekplats i Italien och det gick bra. Men givetvis är det ute i naturen och gärna nära vattnet jag verkligen gillar att slå upp tältduken på morgonen. Koka kaffe och bara njuta av naturen.

Vecka fem får jag sällskap och det ser jag verkligen fram emot!

Om skribenten

Fredrik Hjorth

Fredrik Hjorth är vid sidan om sitt jobb som managementkonsult även VD på Årets Äventyrare AB, guide på Expeditionsresor, studierektor på Adventure Academy och aktiv scoutledare. Han var den första att genomföra Kropp Challenge där han i maj 2016 cyklade från Stockholm till Nikkaluokta, lastade om från cykel till ryggsäck för bestiga berget och ta sig ut igen. Allt för egen kraft och med all packning på cykeln. Fredrik är löparen som hellre räknar leenden än kilometrar eller kilon på skivstången, och har genomfört två Ironman "Glädjen i att få vara ute och uppleva nya saker är det som jag går igång på. Tuffa utmaningar, roligt och så gott kaffe förstås.”

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras