Annons:

Målsättningen med VÅGA VINTER! är att ge grunderna i viktiga kunskaper för vinterfjället. Allt ifrån utrustning, lägerbygge, rutiner, kökshantering och energi, turplanering och navigering, fjällsäkerhet med mera.

”Vore det inte roligt att göra något tillsammans? Jag drömmer om att hålla en vinterfjällskurs. VÅGA VINTER! skulle den kunna heta…” Jag är så glad att jag fick med mig vännen och guidekollegan Louise Östberg på att skapa den allra första upplagan av VÅGA VINTER! som gick av stapeln i Ramundberget 15-18 mars 2018.

Åtta förväntansfulla och lite nervösa deltagare mötte oss för en första middag tillsammans på torsdagkvällen, inne i Fjällgårdens restaurang i Ramundberget. Vi pratade igenom upplägget för helgen och gick igenom förväntningar och farhågor.

Jag och Louise hade varit uppe och rekat bra lägerplatser. Väderprognosen med -27 grader och tilltagande vind gjorde att vi bestämde oss för det mer försiktiga alternativet, precis i trädgränsen och nära vinterleden mot Fältjägaren. På fredagsmorgonen gav vi oss iväg. Vi hade med oss fyra fjällpulkor där vi hade tält, gemensam utrustning och skrymmande packning.

Väl framme, efter en rejäl stigning upp från Ramundberget, la vi några timmar på lägerbygge. Vi byggde en gemensam köksplats, toalett och reste våra tält, inklusive det stora samlingstältet där vi kunde ha genomgångar, äta tillsammans och umgås.Deltagarna fick möjlighet att testa olika typer av kök och bränsle under helgen och den vanligaste kommentaren var att det tar mer tid än man tror att smälta snö för att få allt vatten man behöver till mat, dryck och varmvattenflaska att ha i sovsäcken vid sovdags. När deltagarna hämtat sig och vaknat till efter den första, riktigt kalla, natten fick vi en riktigt fin och solig dag på fjället! Vi åkte upp på kalfjället och hittade fina platser både för fika i solen och för att testa på att gräva nödbivack i en driva. Speciellt för deltagarna från lite sydligare breddgrader var det väldigt populärt att gräva i snön!

Eftersom SMHI utfärdat en klass ett varning för hård vind och snödrev med början natten mot söndag så tog vi beslutet att bryta lägret på lördag eftermiddag och röra oss ner från fjället. Deltagarna fick välja på att sova inne i lägenhet eller tälta vid Ljusnan, något som de flesta glädjande nog valde att göra. Framåt midnatt blåste det 25 m/sekund i byarna men tälten stod bra och temperaturen var betydligt mildare än föregående natt så det blev en bra revansch för dem som frusit mycket natten innan.

Söndag förmiddag ägnades åt att prata om väder och väderförändring, navigering, kompasskurs och praktiska övningar i att räkna skidsteg på 100 meter såväl som kompassnavigering med och utan kompis i tänkt väldigt dålig sikt. Vi rev även lägret och övade på att hantera tält i starka vindar.

 
Ner från fjället i brant backe med pulka bakom sig kan vara rätt spännande!
Lägret avslutades med lunch och återkoppling på Fjällgården innan deltagarna tog en dusch och åkte hem.

Några kommentarer från deltagarna i utvärderingen: ”ledarna har varit proffsiga och kunniga, ändrat om planer när det behövs, lyssnat på deltagarna, varit bra på att förmedla kunskap och lära ut”, ”bättre guider får man leta efter”, ”väl arrangerad helg, anpassad efter vädret, bra blandning av av övningar för att bli bättre på friluftsliv utomhus”.


Aldrig hade vi väl kunnat tro att deltagarna skulle tycka att det var så spännande att träna navigering, stegning och kompasskurs nere på en golfbana precis bredvid ett längdspår… men när det snöar tätt och blåser 25 m/sek är det bara att anpassa sig och göra det bästa av situationen!

TACK för i år Ramundberget och alla våra fantastiska deltagare (inklusive hunden Leo som gjorde stora framsteg som turkamrat åt sin ägare under dagarna). Det är verkligen en ynnest att få jobba med något som ger så mycket energi, att få vara ute i vackra fjäll och möta spännande människor. Feedbacken att deltagarna har blivit inspirerade och är sugna på att lära sig mer är extra härlig att höra – det är ju målet!

Är du sugen på att följa med på nästa års VÅGA VINTER!? Skicka ett mejl till info@outdooreducators.se så ser jag till att du är en av dem första att få veta när vi öppnar bokningen för 2019!

2 responser

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras