Annons:

Oavsett om du gillar fiske eller inte bör du unna dig en helg vid laxvattendragen i Suldalstrakten i södra Norge. Det handlar om  traditionellt fiske med en tydlig guldkant.  Alternativt kan du ta på dig en torrdräkt och hoppa i vattnet och simma tillsammans med vildlaxarna.

Simma med lax.

Simma med lax.

Iförd en gulgrå torrdräkt och snorkel flyter vi nedströms längs Suldalslågen, en 22 kilometer lång älv från Sundalsvatnet ner till Sandsfjorden i Norge. Det ger känslan av att vara en flytande Michelingubbe på djupt vatten. Det riktigt biter i ansiktet på grund av det kalla vattnet. Botten är fylld av rundslipade stenar, sand och gröna växter. Här och var ser man resterna från fiskeverksamhet i området. Ibland får man nästan dra in magen för att den inte ska skrapa i botten medan det på andra ställen är uppemot tolv meter djupt. Med jämna mellanrum lyfter jag ansiktet från vattenytan för att det helt enkelt efter några minuter gör för ont.  Kallt och kallt, det beror på vad man jämför med. För en badkruka som undertecknad är närmare tio grader under en längre tid i det kallaste laget.  Jag stoppar ner ansiktet i vattnet igen och jag inser hur snabbt jag faktiskt flyter. Och där, i ögonvrån på vänster sida ser jag något som rör sig. En lax i sjukilosklassen simmar förbi i det kristallklara vattnet.

Laxsnorkling.

Laxsnorkling.

Vid ingången till en röd timrad stuga utanför byn Sand hänger en tiokiloslax med en droppe blod rinnandes från munnen. Den fångades i Suldalslågen nere i dalen tidigare på morgonen.
Bjørn Moe har tagit turister till Mo Laksegard sedan i början av 80-talet. Men det var först 1998 som han började satsa på laxverksamheten på riktigt. Här finns endast vildlax och det är sensommaren räknas som högsäsong. Eller rättare sagt, vill du se lax bör du undvika vintermånaderna och vill du fiska ska du ge dig ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Till sin hjälp har han fransmannen Marc Sourdot som guidar i området.
”Marc kom hit i början av 80-talet för första gången. Han bestämde sig ganska snabbt för att börja guida andra fiskare i området. Det finns nog ingen som känner till laxvattnet här bättre än honom”, säger Bjørn.

Vild fjordlax.

Vild fjordlax.

Rätt vad det är men kanske inte helt oväntat drar han till med en fiskehistoria.
”Den största laxen som har tagits upp här låg på 34 kilo. Det var 1913 och de fick tydligen kämpa i över tolv timmar för att få upp fisken”, säger Bjørn. [Huruvida det är sant har vi inte fått bekräftat].
Här i Suldalslågen förökar sig laxen och här växer småttingarna upp.
”De är ungefär tolv centimeter när de lämnar floden här för att simma mot Grönland eller Färöarna. De käkar upp sig och växer till sig innan de kommer tillbaka till födelse­platsen efter några år”, berättar Bjørn.

Kör du vidare längs Suldalslågen når du så småningom Sandsfossen i orten Sand. Här pågår ett forskningsprojekt på lax, vilket är det första i sitt slag i Norge. Platsen kallas Kampen och är kort och gott en laxtrappa som byggdes i slutet av 80-talet. I Studion, ett minimuseum, finns ett fönster där besökarna kan titta på laxen genom en glasruta när fisken är på väg uppför älven. Här urskiljs även den sjuka fisken för att stammen ska bli så stark som möjligt.

Fiskodling.

Fiskodling.

Fiskekort kan köpas lite varstans i området runt Suldal. Men vid Kampen är det strikta regler som gäller. Och här pratar vi exklu­sivt fiske. Det finns möjlighet att stå precis nedanför forsen och fiska lax. Eftersom det är vilda djur går det aldrig att garantera napp men här finns det minst sagt väldigt bra förutsättningar. Det finns totalt fyra markerade platser vid forsen för fiske och att få en plats finns det inga garantier för. Generellt är det inget som marknads­förs utåt sett. Prislappen ligger i det högre registret och bokas hos markägarna i ett paket med boende (kontakta Sandsports fiske för mer information). Maxgränsen för antalet fiskar är sex stycken. Men det är och andra sidan exklusivt, smakar det så kostar det.

Exklusivt laxfiske i Sandsfossen.

Exklusivt laxfiske i Sandsfossen vid Kampen.

Fiske i Suldal
I Suldalsvatnet sträcker sig fiskesäsongen från 20 juli till 1 oktober. Fiskekort går att köpa på Mo Laksegard. Här är det flug­fiske som gäller och ett tips är att använda svarta och gröna flugor med inslag av gult eller rött. Och glöm inte den en blänkande detalj vid flugan. Avgifter för fiske hittar du här.
Vill du testa den annorlunda aktiviteten att simma med lax? Åk till Mo Laksegard; 790 norska kro­nor per person.
Ett besök på Laksestudio ligger på 40 norska kronor.

Om skribenten

Liknande inlägg