Annons:

Jordbävningen som inträffade i Bottenviken den 19 mars ruckade om rejält bland Sveriges högsta toppar. Kebnekaise är nu inte längre Sveriges högsta berg, utan på tronen sitter nu Sarektjåkkå med sina 2091 meter.

(Publicerat den 1 april, bara så ni är med på det 🙂 )

Kampen om Sveriges högsta topp har länge stått mellan Kebnekaises sydtopp och nordtopp. Så sent som i september förra året uppmättes sydtoppen av Tarfala forskningsstation till 2097,8 meter, vilket bara var 1,0 m högre än nordtoppen. För inte så länge sen var Kebnekaise så högt som 2111 meter, men har tynat bort allt mer med åren.  Men jordskalvet den 19 mars, som mätte uppemot 4 på richterskalan, har ruckat om rejält och Keb fick kanske sin sista dödsstöt på tronen.

Ni som besökt Kebnekaise vet att toppen utgörs av snö. Närmare bestämt är det en glaciär.

Jordskalvet orsakade en ruckning i en ostabil del av glaciären och en enorm lavin nedanför. Detta ledde till en dominoeffekt som även drog med sig en del av moränen från toppen. Så en del av toppen av Keb rasade helt enkelt ner i dalen, säger Sigurd Björnqvist på Kebnekaises polar- och fjällforskningstation.

Stationens initiala mätning visar att drygt sju höjdmeter försvann i raset och Kebnekaises höjd uppges nu vara 2090,5 meter över havet.

Den senast uppmätta höjden av  Sarektjåkkå, som ligger på den östra gränsen till Sarek,  är 2091 meter.

­-Hos oss har vi inte fått någon indikation på att berget påverkades  av jordbävningen. Det betyder att Sarektjåkka i dagsläget faktiskt är Sveriges högsta berg, säger geologen Ulla Järvsten vis Kirunas geotekniska institut.

Då Sarektjåkka är betydligt mer svårtillgängligt än Kebnekaise kommer bergets topp troligtvis besökas av ganska få den kommande sommaren. Det är det en betydligt längre anmarsch och toppen i sig kräver lite lättare klättring. Men STFF (Sareks turist- och fiskeförening) håller nu ändå på att se över personal och stugfördelningen inför den kommande säsongen.

­-Vi får väl se hur folk gör, nu skiljer det ju bara någon meter mellan bergen och Kebnekaise är ju ändå Kebnekaise, säger Lo Sjömark på STFF.

Keb classic winter, som äger rum nästa helg, verkar dock bli av som vanligt.

Slutgiltig mätning av Sveriges toppar sker i sensommar då vintersnön har smält bort, då får vi se om siffrorna står sig.

Doulpagorni och kebnekaisemassivet

Duolbagorni och Kebnekaises fot. Foto: Alexandre Buisse