Annons:

Tre Länder, en vecka, två löpare och ett race. Med sina 25 mil och 15 000 höjdmeter bjuder GORE-TEX TRANSALPINE-RUN på en löpfest och utmaning utöver det vanliga. Vi har varit nere och naggat den nya banan i kanten.

Det är som taget ur en saga. Solen har precis gått upp och hela dalen är invaggad i ett lugn. De timrade husen är dränkta i blommor, som om de var copypastade ur vilken folksaga som helst. Bonden med hatt som skyfflar hö. Vi är mitt i Heidiland, som tyskarna kallar det.

Zugspitze kanjon vid Garmisch-Partenkirchen. Foto: Andi Frank

Stigen börjar mitt i byn och det går direkt rakt uppåt, 1000 höjdmeter. Det är snällt och relativt otekniskt, men inte tråkigt för det. Med tanke på att vi har 37 kilometer framför oss och två stigningar á 1000 meter känns det rimligt att det inte är massa stenar eller rötter, förutom under kortare partier. En stor del av stigen på just denna etapp skuggas av träd, med tanke på den 30-gradiga värmen är det mer än välkommet. Det var ett tag sen jag sprang en distans som denna och det är ju inte allt för ofta man får ihop 2000 höjdmeter under ett löppass i Sverige.

gore-1-2

Efter några timmar så slår det mig att jag knappt haft en tanke på något annat alls de senaste två timmarna. En sån närvaro under ett träningspass har länge lyst med sin frånvaro. Inte för att jag direkt köttar järnet, utan det är något med inramningen, bergen, skogen och luften eller kanske är det en aning som skapar närvaron? För vi har inte ens kommit halvvägs, på det som bara är första dagen av vad som under tävlingsveckan är sju.

Daniel Jung coachar traillöpning. Foto: Andi Frank

Foto: Andi Frank

Vi springer längs bergen som skiljer Österrike från Tyskland och högt uppe i bergen passerar vi gränsen, en simpel rostig skylt. Tänk om alla gränser kunde vara såhär öppna, hinner jag tänka. På väg in i Österrikiska Lermoos kommer ösregnet, men efter en dag i hettan är regnet sådär befriande det oftast bara ser ut att vara på film. Ett på många sätt magiskt slut på den enda etapp jag är med och testar här nere.

Lite tekniskt blir det ibland… Foto: Andi Frank

Det första Gore –Tex Transalpine-run gick av stapeln för tolv år sedan. Förlagan hittade man i cykelversionen, den sedan länge ökända Transalp. Över åren har man vridit och vänt en del på distanserna  ”Vi har haft en del etapper som varit på tok för hårda. Längre än 50 km och mer än 3500 höjdmeter per dag har helt enkelt varit för mycket. Visst är det många som klarar extrema sträckor men vi vill ändå vara relativt tillgängliga för de som är sugna på en rejäl utmaning. Men att vara världens hårdaste lopp, det är inte tanken”, säger tävlingsdesignern Christoph Schellhammer.

Christoph Schellhammer

Christoph Schellhammer. Foto: Andi Frank

Årets tävling har en helt ny dragning och går från Garmisch-Partenkirchen i Tyskland till Brixen i Italienska Sydtyrolen och bjuder på sju etapper. Loppet går i något mer högalpin terräng än tidigare och bjuder på den första glaciärtraversen i loppets historia. Precis som tidigare tävlar man i lag om två som behöver vara så gott som självförsörjande under etapperna.

Sekunder innan ösregnet når Lermoos

”Jag tycker vi har skapat den bästa rutten någonsin. Det är inte för länge på platten, inte för länge på skogsvägar. Tävlingen passerar även Timmelsjoch, det enda högalpina bergspasset som kan passeras utan teknisk utrustning. I årets upplaga har vi även inkluderat en del mål och startområden på lite högre höjd. Bara en sån sak som att ett av målområdena är uppe på Gaislachkogel i Österrike” säger Christoph Schellhammer

Transalpine -run är tveklöst en alpsaga som räcker länge. Om det är en saga som man njuter av en hel vecka eller en mardröm som aldrig tar slut? Den fjärde september står ungefär 300 lag på startlinjen i Garmisch-Partenkirchen för att ta redan på vilket.

Distanser 2016
  •  1: Garmisch-Partenkirchen – Lermoos: 37 km. 
2088 meter upp, 1791 meter ner
  • 2 : Lermoos – Imst: 34 km. 2023 meter upp, 2237 meter ner.
  • 3: Imst — Mandarfen-pitztal: 48 km. 3037 meter upp, 2144 meter ner.
  • 4: Mandarfen-pitztal — Sölden: 27 km. 2120 meter upp
 2447 meter ner.
  • 5: Sölden — St. Leonhard in passeier: 33 km. 1453 meter upp, 2111 meter ner
  • 6: St. Leonhard in passeier — Sarnthein: 34 km. 2440 meter upp, 2153 meter ner
  • 7: Sarnthein — Brixen: 36,40 km. 1934 meter upp, 2348 meter ner.

Just det, anmälan är förövrigt fortfarande öppen

En respons