Annons:

I måndags, den 29 augusti, nådde Tormod Granheim toppen av Weisshorn (4 505 m ö.h.) i Valais i Schweiz. Han blev därmed den förste skandinav som nått toppen av alla 82 toppar i Alperna över 4000 meter.

4000+-12

Sista toppen, Weisshorn. I bakgrunden Matterhorn. Foto: Jacob Wærness

Hur klyshig frågan är är, känslan när du stod där fyra år sen starten stod på den sista av dessa toppar?
Tacksamhet och glädje över att ha fått så många starka upplevelser och ha fått träffa så många duktiga klättrare.

Hur har resan varit?
Det var varit många höjdpunkter och jag har haft tur med både sponsring och människor som har stöttat mig längs vägen. Med så många olika klätterpartners har jag fått lära mig otroligt mycket under resan. Bergen bjuder på sån variation, vissa är lätta andra svåra. Några görs bäst på skidor, andra bjuder bara på brant granit och skidorna är helt meningslösa. Svårigheterna kan bäst beskrivas med ordet komplext.

4000+-4

Djävulsryggen, Mont Blanc. Foto: YDream Production

Den absolut största utmaningen har utan tvekan varit vädret. Projektet startade med den våtaste sommaren i mannaminne och följdes av den blötaste sommaren någonsin i Frankrike. Sen följde en onormalt varm sommar som gjorde bergen lösare än normalt, och livsfarliga.

4000+-8

Finsteraarhorn. Foto: Astrid Lemme

Har du någonsin tvekat?
Det har varit mycket motstånd, från vädret, men jag har kanske en blandning av naivitet och pannben så jag tvekade aldrig på att det skulle gå. För mig har det varit viktigare att göra det säkert än snabbast möjligt. Så när jag har avstått från att vara ute har det funnits goda grunder för det. Laviner, jordskred och flatljus är bara några exempel på vad jag har stor respekt för.

4000+-9

Klätterkamraten Geir Moen på väg uppför Peutereyryggens övre del. Berget nedanför, Aiguille Blanche de Peuterey, räknas som Alpernas mest svårtillgängliga Foto: Tormod Granheim.

Mest minnesvärda toppen eller del av äventyret?
Ur ett rent sportsligt perspektiv var nog skidturen via Brouillardpillaren som var den råaste.
Det är en 1000 meters granittrygg som leder upp mot toppen av Mont Blancs topp, det är en av de minst besöka områdena i alperna. Sen körde vi ner för bergets nordsida, vilket gav nästan 4000 fallhöjdsmeter. Mer om den här http://tormodgranheim.nettblogg.no/1395689001_tilbake_til_topps.html

4000+-3

Bionassayryggen leder upp till Mont Blanc och bjuder på både bergklättring och en spektakulär snörygg. Foto: Geir Moen

Vad tar du med dig?
Med ca 20 involverade klättrare har det handlat både om att lära av varandra, sträva efter att utveckla samarbetet oss emellan och hela tiden försöka vara bättre imorgon än vad vi var igår. Förutom alla goda minnen tar jag med mig dessa mer allmänna saker. Dessutom har jag sett en och annan snödränkt bergssida som inspirerat till några eventuella nya äventyr.

2 responser