Annons:

Fjälledarlinjen har vi en stor bredd av ämnen som vi ska ha nytta av i vårt framtida yrkesliv som fjälledare. Förra veckan hade vi ett par dagar med fokus på att torka mat för friluftsliv. Vår instruktör var ingen mindre än den svenska gurun i branschen, Anita Forsell, som skrivit boken Friluftsmat och var i stort sätt själv på den svenska marknaden under tjugo år enligt henne själv. 

Anita Forsell är också en stor friluftsentusiast och det tar inte lång tid att förstå att hon själv varit med om en hel del spännande äventyr. Klättringar, glaciärvandringar, långa resor till Grönland och Svalbard… Vi i klassen blev så nyfikna på detta att vi fick Anita att avsätta några timmar med oss till att berätta om en av sina resor, där hon reste med hundspann på den Grönländska östkusten. Sedan barnen blivit stora har Anita och hennes man gjort flera långresor, bland annat har de rest runt jorden på nordlig breddgrad. Så inspirerande!

Men, om vi ska ha fokus på fjällmaten då så var detta något som jag såg fram emot att lära mig mer om. Vi tillbringar stor del av utbildningen ute på tur och det har lätt blivit lite väl ensidigt i kostväg då jag ofta valt att vara ute och aktiv på helgerna istället för att lägga massa tid på att förbereda maten för den kommande veckan. Cous-cous med pulversoppa eller pulversås, frystorkat, knäckebröd, nötter och köpt torkad frukt. Varken varierat, näringsrikt eller speciellt kulinariskt. Speciellt grönsaker har jag saknat mycket efter några veckor till fjälls.

Så torkar du friluftsmat själv
När man torkar mat själv torkas varorna vid en temperatur på max 40 grader, vilket gör att det inte startas någon process i grönsakernas celler, och det gör att en stor del av näringsämnena bevaras. Traditionen av att torka mat är uråldrig och har gjorts på många olika vis genom tiderna. Fördelarna med att torka sin friluftsmat själv jämfört med att köpa den är bland annat att du själv har koll på råvarornas kvalitet, att maten blir fiberrik och att du kan undvika tillsatser.

Modern torkning kan göras på flera olika sätt. De vanligaste är kanske i en färdig tork (Anita rekommenderade modellen från Evermat) eller i ugn på låg värme och med öppen lucka. Det går även att bygga egna varianter med värmefläktar, element, kartonger med mera för den som har skaparlusta. Torkskåp, vedspis eller el-element duger också fint som torkhjälpmedel. Det som ska torkas läggs ut på torkollor (i de färdiga torkställningarna, t.ex. Evermat), myggnätsfönster, bestick- och diskställ, hängs upp på pinnar eller snören eller vad du nu har till hands. Annat som är bra att ha är skärbrädor, vassa knivar, matprocessor, stavmixer, kastruller (för förvällning), durkslag och bakplåtspapper.

Potatis, kål, rotfrukter och bönor behöver förvällas innan de torkas. på så sätt torkar de fortare, bakterier dödas, smak- färg- och doftämnen koncentreras och tillagningstiden kortas avsevärt. Ju blötare frukten eller grönsaken är, desto tjockare skivor ska du skära dem i före torkning. Det går även bra att torka frysta, förvällda grönsaker. Vi testade på att torka alla kategorier av mat. Frukt, bär, grönsaker, bönor, mejeriprodukter, kött, fisk och fågel. Det går jättebra!

Torkad Kiwi

Kontrollera att produkten är torr
Kött blir läderartat vid torkning. Grönsaker blir knastertorra. Frukter kan antingen bli knastertorra eller sega och läderartade beroende på sockerhalt och hur mycket vätska de innehåller. Bär blir stenhårda förutom de som är riktigt söta som blir mer sega.

Förvaring och hållbarhet
Hemma går det bra att förvara det du torkat i torra, rena glasburkar med lock. Papperspåsar går också bra för en del varor. Mörkt, svalt och torrt oavsett vad det gäller. Det säkraste är förstås svetsade eller andra vakuumförpackade och slutna plastpåsar – då kan dina rätter hålla väldigt länge. Det finns olika produkter för vakuumförpackning och svetsning hemma. De som säljer torkad mat i handeln får inte ha en hållbarhetstid på över två år men enligt Anita har hon ätit av sin egna torkade mat i undersökningssyfte även efter fem år utan att den varit dålig.

Ju mer fett en råvara innehåller, desto kortare blir hållbarhetstiden. Det betyder att grönsaker håller väldigt mycket längre en en bit torkad lax exempelvis.

Utveckla egna recept
Tänk på att du inte alltid har tillgång till samma utrustning till fjälls som hemma. Sådant som skall mixas behöver tillexempel göra det innan. Förpacka också maten smart och portionsvis så blir det lättare när du är ute och hungrig. Längre fram ska jag dela med mig av ett par egna recept som jag tagit fram.

Börja nu!
En annan fördel med att torka själv är också att du kan bygga upp ditt lager av torkad mat över tid. Nu under vintersäsongen är perfekt att förbereda färdiga påsar inför sommarens alla vandringar.

Så, avslutningsvis vill jag bara säga att det inte alls var så krångligt att torka egen mat som jag hade trott och jag tycker verkligen att du ska testa om du inte redan gjort det!

Lycka till!