Annons:

Har du någon gång drömt om att få vara högst upp på prispallen och från jublet av publiken ta emot en 30 kg torkad torsk? Drömmen kan bli verklighet! I The Arctic triple, tre race under tre säsonger i Lofoten- torskens mecka.

Text och foto: Sofi Wennstig

I ett desperat försök att få tankarna på något annat än hur hur mycket båten gungar plockar jag fram min klassiska papperskarta. Jag ser att långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotens alla öar ut sig i norska havets stormiga vatten. Googlar man Lofoten snålas det inte in på positiva synonymer som ”spektakulärt” ”sensationellt” ”vackert”. Kan det verkligen vara så sensationellt? Något skeptisk efter en lång båtresa står jag nu på kajen, förväntansfull över vad Lofoten ska erbjuda!

Lofoten

Jag är på plats för att fotografera Lofoten Skimo, årets första version av The Arctic Triple tävlingarna. Utövare från Sverige, Norge, Italien och Frankrike ska skida upp och ner för Lofotsfjällets branter. Den långa distansen tar utövarna 36 kilometer och lite över 4000 höjdmeter ska besegras.The Arctic Triple är samlingsnamnet på tre extremlopp, en skimo, en ultra och ett triathlon som går under olika årstider i Lofoten och önskan hos arrangören är att det ska vara en dörröppnare för aktiva människor att upptäcka kultur, människor och natur i och runt Lofoten.

Visst är det något speciellt med denna ögrupp vars historia annars mest kretsar kring fiske. Det handlar framför allt om Skrei, norsk torsk. En stor del av lokalbefolkningen jobbar ute till sjöss och när torsksäsongen drar igång är det full verksamhet i öns alla hamnar.

Torskens tungor är en stor delikatess runt om i världen. De skärs traditionellt ut av ortens barn och ungdomar som efter skolan går till den lokala fiskfabriken för att tjäna en extra slant. De riktigt flitiga kan få ihop 50 000 kronor mellan januari och april. Under den perioden läggs också grunden för kommunens ekonomi.

THE ARCTIC TRIPLE

En man som fick ta med sig 30 kilo av Lofotens kultur hem var fransmannen Mathèo Jacquemoud, en av Europas främsta på skimo. Han fick dela sin fiskvinst med kamraten Lèo Viret “Lofoten är som skapt for skimo!”, sa Lèo Viret efter målgång.

“The Arctic Triple är bara början”, sa Maria Terese Karlsen, projektledare för The Arctic Triple. Efter fem dagar har jag sett nog för att kunna hålla med henne. Den stormiga båtfärden är ett minne blott, Lofoten har ett unikt och mångsidig landskap som välkomnar de flesta sporter och aktiviteter.

Så vill du på ett aktivt sätt upptäcka Lofoten, notera tre datum i din almanacka:

Nu under vecka 11 var det Lofoten Skimo som gällde. Två distanser, en distans på 36 kilometer där lite över 4.000 höjdmeter skall forceras och en kortare distans som tar utövarna genom 12 kilometer och lite över 1000 höjdmeter. Allt mitt under högsäsongen för norrsken och det traditionella torskfisket.

Vecka 22- Lofoten Ultra-Trail, som tar dig genom fantastiskt landskap av berg åsar, vita stränder, gröna kullar och klippor – nästan hela tiden med havet i horisonten eller bara några meter från dina fötter. 24, 81 eller 166 km.

Vecka 33- Lofoten Triathlon, två olika distanser där den längre innehåller 4 km simning,196 km cykling och 45 km löpning samt en kortare olympisk distans. Närmast total garanti på att få uppleva det mesta av Lofotens landskap.

Vill du får med dig ett Lofotenguld hem till prisväggen?  Då kör du den längsta klassen i alla discipliner.

2 responser