Annons:

Ta med den på tunnelbanan, släng in den i bakluckan, checka in den på flyget. Oru bay+ är en smått genialisk kajak som kan vara mikroäventyrets bästa följeslagare.

När man ser kajaken ihopfälld till en låda är det svårt att tro att den ens kan flyta, än mindre går att paddla i. Men detta stycke ingenjörskonst som är inspirerad av gammal japansk papperskonst bjuder på överraskningar. Förutom smådelarna är själva kajaken gjord av ett plastark. Fem millimeter tjock dubbelt polypropen som är både lätt och starkt. Alla veck är matematiskt placerade och det finns bara ett (rätt) sätt att vika upp och ihop den. Det är lite som att veckla ut en tredimensionell solfjäder som man sedan knäpper ihop likt en calzone. Det är lite klurigt de första gångerna men när man väl kan det går den från låda till kajak på fem till tio minuter. Flytande origami helt enkelt.

Det kan verka lite vanskligt att veckla upp och ihop plast på detta sätt, det kan väl inte hålla hur länge som helst? Men enligt Oru själva är den testad för 20 000 vikcykler, så det tar några livstider innan den är söndervikt. Att den bara väger cirka tolv kilo gör den synnerligen transporterbar. Förutom
att ha den hängandes på axeln går det även att köpa till en specialryggsäck. Då blir det ungefär som att ha en klätterpadda på ryggen. Hela lådan blir till själva kajaken. Snillrikt värre. Det justerbara ryggstödet är bekvämt. Det lilla tunna sätet bjuder dock inte på någon större upphöjning eller bekvämlighet. Vill man komma upp lite går det dock förslagsvis att komplettera med lite extra säte utskuret ur ett liggunderlag. Kajaken har även ett fotstöd som är enkelt att justera. Det medföljer ingen sprayskirt men sittbrunnen är gjord för att fungera med ett i storlek medium. Visst förvaringsutrymme finns bakom ryggstödet.

Flytande upplyst origami

Flytande upplyst origami.

Då kajaken inte har något egentlig köl, och varken är utrustad med roder eller skädda kan man tro att den mest ska vela fram i vattnet likt en forskajak, men icke. Den är tvärtom förvånansvärt kursstabil och den lätta vikten gör att den ligger ganska högt i vattnet. Det ska dock tilläggas att vi inte testat den i några vågor av rang. Den är även förvånansvärt snabb, särskilt med tanke
på att den inte är så lång. Skulle du tippa över kommer kajaken att vattenfyllas men fortsätta flyta. Den kan kompletteras med två separata luftkuddar i för och akter vilket kan vara en bra idé om du ska ut i stökigt vatten, annars blir det mycket vatten att tömma. Rolla? Jodå, även om jag inte har långt kvar till att bemästra denna ädla konst än så ska det enligt utsagorna fungera fint.

LÄNGD: 3,7 meter.
BREDD: 63 cm.
VIKT: 12 kilo.
KAPACITET: 150 kilo.
STORLEKEN PÅ LÅDAN: 81x33x73 cm.
PRIS: 15 999 kronor
www.melkerkayaks.se

TEST: Oru Bay +
Bra
  • Överraskande prestanda och paddelglädje.
  • Den låga vikten.
  • Perfekt för microäventyret och fantastisk för stadsbon eller den som inte har möjlighet till kajakförvaring.
Mindre bra
  • Relativt dyr i förhållande till en ”riktig” kajak.
  • Sätet är lite i det tunnaste laget för de längre paddelturerna.
  • Dålig kvalité på spännremmar.
4.0Betyg

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg

2 responser