Annons:

Ett varningens ord kring samtliga testade produkter är att man ser lite galen ut med dem på/i så ta det lugnt när du överraskar folk på stigen!

Lungplus
Känslan är först att Lungplusen skaver mot tandköttet innan jag hittat hur mycket jag behövde sära på tänderna för att den skulle sitta perfekt. Känslan är lite som ett tandskydd för boxning men smidigare.
Luften som kommer in är märkbart varmare än utan produkten.

Jag tror att produkten gör sig bäst för den som vill springa på i lite snabbare tempo och flåsa genom munnen då den i stort sätt tvingar användaren att andas in och ut genom munnen. Först tyckte jag det var ovant att andas genom munnen då jag normalt andas mycket genom näsan. När jag vant mig blev det snarare en skön bieffekt med så stort fokus på andningen. Det kändes meditativt.

Gillar man ett tyst löparsällskap är denna produkt också en fördel. Perfekt för att slippa svara på hurtiga frågor på morgonpassen.

Plus
Tar liten plats i packningen, ger stor effekt.

Minus
Efter ett tag droppar det oundvikligen slem och kondens ut ur Lungplusen. Inte så sexigt!

Airtrim

Sport-filtret som följer med Airtrim-masken ger sämre värme än Lungplusen upplever jag. Masken var lite för stor för mitt ansikte vilket gör att jag har svårt att bedöma funktionen riktigt.

Plus
Gör antagligen sitt jobb.

Minus
För stor för mitt ansikte. Sitter dåligt.

Buff i merinoull
Buff i bomull bemödar jag mig inte ens om vid kallare än minus tio då den blir riktigt kall och otäck när den blir frostig. Ull värmer bättre än bomull även när det är blött men blir det väl is är det svårt.

Plus
Buffen är så gott som alltid med och har många användningsområden. Billigt och enkelt alternativ.

Minus
Den blir blöt, fryser till is och är den inte perfekt i storlek åker den ned från ansiktet och lägger sig istället som ett våtkallt omslag på halsen.

Neoprenmask
Under en exceptionellt kall skidvecka i början av året spontanshoppade jag en neoprenmask i skiduthyrningen efter att mitt sällskap påtalat att min näsa såg vitfläckig ut. Den har jag nu även testat att springa med.

Plus
Det funkar faktiskt! Skön att andas igenom och skönt att täcka näsa och kinder när det biter i ordentligt.

Minus
Något begränsad sikt. Masken blir fuktig, vilket på sikt kyler. Du ser galen ut.


Slutsats

Av det jag testat så tycker jag att Lungplusen funkar absolut bäst när det är riktigt många minusgrader. Vi har haft -38 här i Storuman ett par dagar och då är det rätt bitigt att ge sig ut och springa!