Annons:

Thules Atmos X4 har varit en trogen följeslagare under en längre tid och erbjuder ett relativt slimmat pansar och bättre grepp för iPhone 6, perfekt när man använder telefonen mycket ute i skog och mark. Hur bra är då den vattentäta varianten X5 ?

Atmos X5 är ett IP68-klassat vatten- och dammtätt skal för iphone 6/6s.  IP68 är den högsta klassningen som finns idag och betyder att något är tryckvattentätt och i allmänhet ner till ett största djup av 3 meter. Skalets stötskydd ”StratoShield” sägs ge fem gånger så effektivt fallskydd jämfört med oskyddad skärm och ska klara en fallhöjd på två meter, något som borde räcka även för den klantigaste av oss.

Skalet är långt från slimmat utan snarare robust och kraftigt. Att få ner telefonen i skalet är busenkelt, nästan så enkelt att man kan undra om man gör något fel. Om man bara stoppar ner telefonen och stänger luckorna så kan man få en liten bubbla på skyddfönstret, något som försvårar skärmens funktion. Tricket är att först trycka ut luften och sen stänga lur och mikrofonluckan, samtidigt som man håller nere plasten.

Thule

Pekskärmen fortsätter funka riktigt bra under skalet, så länge du har torra fingrar, blöta fingrar och pekskärm är ju sällan någon hit. Så en liten gummiskrapa hade gjort susen som tillbehör. Annars är alla anslutningar enkelt och fullt åtkomliga. Övriga sidoknappar funkar finfint genom skalet som även är kompatibel med Touch ID™-avläsare.

Ljudet påverkas ganska markant vid samtal, den du pratar med låter lite prasslig och du själv likaså. Viktigt är dock att den lilla gummilist som ska rikta mikrofonens ljud inte hamnat på sniskan vid monteringen. Men Thule själva säger att skalet inte är menat som ett vardagsskal utan en helt vattentät variant, något som för med sig lite kompromisser. Det är trots allt väldigt enkelt att få ur telefonen ur skalet om det skulle behövas.

Under vatten funkar kameran riktigt bra, inga konstigheter här alls. Riktigt kul att kunna filma och fota med den redan högkompetenta iPhonen även under vatten. Då kameralinsens öppning är nedsjunken i plasten kan det blir lite crux i övergången från vatten till torrhet. En blåsning tar bort det mesta av vattnet men vi tror en fasad yta här hade varit en något bättre variant för framtida versioner. Telefonen har använts vid flera tillfällen under vatten (ner till ett djup av två meter) och har under vår testtid aldrig uppvisat något läckage alls.

Jag använde en ganska skrikigt neongul variant, inte helt vän av färgen först, innan jag insåg det förträffliga i att den då blir betydligt lättare att hitta om man mot förmodan skulle tappa den i vattnet. Något den medföljande handremmen förhoppningsvis dock förhindrar….

Thule Atmos X5
Pris: 745 kronor
Vikt: 92 gram

Thule-5

Två undervattensfilmer som i våras filmats med en iPhone bepansrad med en Atmos X5

 

TEST: Atmos X5 - Vattentätt från Thule
Ett robust och väldigt lättanvänt skal som erbjuder imponerande skydd med i sammanhanget relativt välbehållen funktionalitet.
Bra
  • Enkelheten
  • Robust
  • Pålitlig
Mindre bra
  • Ljudkvalite
  • Nedsatta funktioner
4.0Betyg

2 responser