Annons:

Serien presenteras av:

ortovox1

Från matsalen på Sylarna Fjällstation har du panoramautsikt över Sylmassivet. Med sina rännor, stora åk, glaciärer, smala ryggar och stora bergsväggar känns Sylarna som en jämtländsk miniversion av Chamonix. I sydväst reser sig den ståtliga Storsylen, men blicken rör sig snabbt längre söderut mot Tempelrännan, en vit sträng av snö i den annars mörka klippväggen.

sylarna2

Den roligaste vägen till insteget av Tempelrännan är via första delen av Syltraversen, en milslång travers över de flesta kammarna och topparna och i massivet. Från fjällstationen är det först ett par kilometer på platten innan det brantar till. Stighudarna får jobba för att behålla greppet innan ni når klipporna. Här byter ni skidor och stighudar mot stegjärn och isyxa. Efter enkel klättring på snö och klippa når ni en kort firning ner i Tempelrännan.

sylarna-3Nere rännan står ni inför tre val. Antingen åka Tempelrännan, åka ner på baksidan, eller klättra vidare mot toppen av Templet. Klättringen vidare mot toppen är riktigt rolig och går bland blomkålsformade snöformationer. Väl på toppen är skidmöjligheterna många. Ni kan köra östvända rännor från toppen eller stora öppna fält längre norrut. Det är brant, stort och häftigt. Och här gäller det att ha koll på sin skidåkning.

sylarna-1Väl nere på platten kan ni göra en bestigning av toppen 1550 för att få ett skönt cruisingåk i säker lutning. Eller så går ni upp till Templet ytterligare en gång, men nu via Templets sydöstkam.
Utöver Templet finns det skidåk för flera veckor i massivet, men det är några som sticker ut.
På Martins åk följer ni kanten av glaciären nedanför Storsylen, upp mot klippryggen med det skräckinjagande namnet Djävulspinaklarna. På andra sida ryggen väntar ett relativt brant åk, ner till Tempeldalen och sedan väntar en lång skrå tillbaka till stationen.

sylarna-5

Ett annat spännande åk är att köra västerut från Storsylen, som med sina 1762 meter är den högsta toppen i området. Här är det uppemot 40 grader brant och när det börjar flacka ut 700 höjdmeter nedanför toppen befinner ni er i Norge.

Hos Snösäker om du vill läsa mer om Sylarna. Här finns beskrivningar till de flesta av turerna och matnyttig information. Här hittar du även en en digital guidebok, en så kallad e-förare, över området. Den kostar från 69 kronor.

 

+ Utrustningen

ortovox

 

Tour Rider 30 är en grymt bra rygga för långa dagsturer som är specifikt designad för behoven man har under toppturer. Förutom en avdelning för säkerhetsutrustningen finns fästen för att lätt kunna spänna fast skidor eller bräda samt fästen för isyxa och stavar. Huvudfacket kommer man åt både från framsidan och ryggsidan. Precis som med alla ORTOVOX ryggsäckar har Tour Rider 30 en integrerad vissla och bröstsele.

 

4 responser