Annons:

Sverige har fått ett nytt kanotteam, Team Bohus Bergsprängning. Precis som långloppsteamen inom längdskidåkningen är teamet inriktat mot de längre kanotloppen och är fyllt av Sveriges bästa paddlare.

I dagarna lanserades webbsidan  www.teambohusberg.se och Sveriges och världens kanske första kanotteam var fött. Team Bohus Bergsprängning är ett nystartat och unikt kanotteam. De senaste åren har nationella och internationella längdskidteam startats med framgång och under 2016 såg Roger Johansson, VD för Bohus Bergsprängning AB och förbundskapten i kanotmaraton Danny Hallmén en ofylld lucka. Tillsammans har de nu med Team Bohusbergsprängning skapat ett nytt och kanske första(?) team inom kanotsporten. Vi tog en kort frågestund med team managern Danny Hallmén.

Hur kommer det sig att ni startat ett kanotteam?
Jag och Roger såg en lucka och jag har själv länge varit inspirerad av cykel- och längdskidteam som ofta lyckas synas och höras mer än kanske de traditionella landslagen. Så förutom att försöka förbättra förutsättningarna för de aktiva i teamet och prestera, så är även en del att lyfta sporten och göra den mer attraktiv för potentiella samarbetspartners.

Emma Andersson

Vad skiljer sig teamet från exempelvis kanotlandslaget?
Till olika landslagsuppdrag tas olika kanotister ut, utifrån olika uttagningstävlingar. Med teamet så har vi tagit ut en stor trupp som är med hela året och ges bra förutsättningar för att prestera året ut, oavsett om man är uttagen till ett landslagsuppdrag eller inte. Med teamet har vi också större förutsättningar att synas och även ”sälja” hela vår produkt som ett team till framtida samarbetspartners, än vad landslaget kan göra.

Så vilka är med i teamet?
Vi har en ”startelva” med elva starka kanotister, där en bland annat kan hitta Joakim Lindberg  som gör en satsning mot maraton i år och blev segrare av Dalslands Kanotmaraton 2016 och U23VM-4:a 2015. Emil Torstensson är även han ett av toppnamnen i svensk kanotmaraton, men tog också en stor skalp när han blev Europamästare i Surfski i U23-klassen under 2016. Sen har vi vår maratondrottning Emma Andersson med flertalet topp 10-placeringar i EM och VM i seniorsammanhang. Vi har ett brett spektra med kanotister med fokus på längre distanser, men även en del som satsar dubbelt mot surfski eller sprint, ett spännande gäng helt enkelt!

Emil Torstensson

Spännande, vilka tävlingar kommer vi få se er på då?
Årets huvudmål är VM i Sydafrika i september, men däremellan tävlar teamet på allt från nationella tävlingar så som Norrviken Runt, SM och Dalslands kanotmaraton, till internationella tävlingar så som world classic series, världscupen och EM. Nu närmst går årets premiär av stapeln på Amsterdam Waterland Marathon 22/4 som ingår i World classic series. Ett 20km långt lopp i Amsterdams kryllande vattenkanaler.

Vi på Outside Sweden önskar teamet lycka till och om ni vill läsa mer om dem kan ni göra det här:

www.teambohusberg.se

Facebook: https://www.facebook.com/swedishmarathonkayakteam

2 responser