Annons:

Syltraversen är en riktig klassiker. Med toppar över 1700 höjdmeter och milsvid utsikt in i svenska och norska fjällvärlden. En solig helg i juli fick jag chansen att följa med på en riktigt fin heldagstur med utgångspunkt från STF Sylarna Fjällstation.

Syltraversen har varit på min önskelista sedan jag först hörde om turen. Det var inte helt lätt att hitta information om turens svårighetsgrad och vilken utrustning som krävdes. I norska beskrivningar omnämns turen som en trevlig fjälltur för hela familjen medan vissa svenska beskrivningar mer verkar vilja ha det till en högalpin och svår vandring med partier som behöver säkras.

Efter att ha förhört oss om snöläget, stämt av med ett par fjällvärdar på fjällstationen som gjort turen nyligen samt kollat väderprognosen bestämde vi oss för att det fick räcka med att ta med ett glaciärrep på 30 meter för firningen ned från den första pinnakeln samt varsin hjälm och klättersele med personligt kit (repbroms, ett par karbiner, prusik, 120-slinga) samt såklart rejält med förstärkningskläder och snacks. För säkerhets skull även ett litet kilset, kilpetare samt någon extra slinga och karbin ifall vi skulle vilja säkra upp någon passage. Att det dessutom var Molly som är guide på Sylarna som var en av mina turkamrater och själv gått traversen ett år tidigare kändes riktigt bra.

Det regnade natten innan men vinden och solen låg på under morgonen och gav oss en nästan helt torr klippa och riktigt fina förhållanden. Vilken härlig tur vi fick!Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras