Annons:

Att tävla i kombinationssporter är det nya svarta och i höst kan vi räkna med ytterligare en tävling. Danny Hallmén lanserar då Sveriges första quadrathlontävling, med grenarna simning, cykling, paddling och löpning.

Tävlingen är inställd!

Är quadrathlon den ultimata kombinationssporten?
Det är åtminstone en betydligt mer intressant kombinationssport för publiken. Framför allt är det en större spridning av utövare och det är i stort sett givet att deltagarna åtminstone har någon gren de är mindre bra i. Det gör att det under tävlingsdagen kommer att skifta betydligt mer i resultatet, vilket alltid är kul för publiken och gör det lite mer spännande. Paddling är dessutom lite mer av en styrkeuthållighetsidrott än de andra grenarna, där balans och styrka i rotation är lite med övervägande.

Sporten är än så länge ganska okänd här i Sverige, finns det statistik över antalet utövare?
Det är det som är lite spännande, för vi vet inte. Utomlands har endast två svenskar tävlat och det är jag själv och Martin Flinta, som båda tog hem internationella medaljer. Men jag hoppas få se en sammandrabbning av multisportare, triatleter, kanotister och ett gäng motionärer som älskar utmaningar.

Vad kan deltagarna förvänta sig av bansträckningen?
Banan är förlagd till den idylliska lilla staden Borensberg som ligger mitt i Östgötaslätten och korsas av både Göta kanal och Motala ström, med en strandkant till sjön Boren. Deltagarna kommer att få uppleva en vattentät och framför allt vacker och stadsnära bana. Sträckmässigt bjuds det på 1 500 meter simning, 40 kilometer cykling, 8 kilometer paddling och slutligen 10 kilometer löpning. Profilmässigt kan deltagarna förvänta sig en snabb tävling med en platt sträcka i och med Östgötaslättens plana ytor. För sim- och paddelsträckan kommer det variera eftersom att vi har tillgång till både strömmen och sjön.

Vilka är svårigheterna längs banan?
I och med den platta banprofilen kan vi förvänta oss ett snabbt lopp med hög intensitet. Det brukar ha en tendens att deltagarna kör lite för hårt och risken för kramper ökar. Annars kan Motala ström bjuda på lätt strömt vatten om det är högt vattenstånd och sjön Boren kan bjuda på vågor om det blåser västligt. Men det är en bana som alla kan ta sig igenom, det är bara en fråga om hur snabbt.

Tävlingen har redan världscupstatus, hur kommer det sig?
Jag var nere på Ibiza och tävlade på EM förra året och tyckte det var ett otroligt roligt tävlingskoncept som bara måste finnas i Sverige. Med en bra kontakt med organisationen, sanktion av Svenska kanotförbundet och egen erfarenhet av att arrangera SM i Kanot 2011 så gick ansökan hem. Dessutom går en världscuptävling i Oslo helgen efter, så det passar ju ypperligt att köra båda två.

Så blir du en bra quadrathlon-utövare
1. Var uthållig. Tävlingstiden landar på mellan tre och fem timmar.
2. Ha en bra och varierad träningsbakgrund. Här handlar det trots allt om fyra grenar.
3. Hantera stress bra. Du kommer att tappa i minst en gren, men lugn – det finns tre grenar till att ta igen missarna på.
4. Var snabb i växlingarna.
5. Ha en kärlek för uthållighetsidrott! Det vinner man alltid på.

www.quadrathlonsweden.se

Quadrathlon Sweden world cup
Grenar och distanser:
1 500 meter simning, 40 kilometer cykling, 8 kilometer paddling och slutligen 10 kilometer löpning.
När:
10 september.
Var: Borensberg, vid Göta kanal i Motala kommun.

2 responser