Annons:

Hemmabyggda träkajaker hänger i var och varannan stuga, surfskis är det dock sparsamt med. En av få har byggts av Eric Anhage på Hönö. En surfski som är en symbios mellan hantverkskonst och racingteknologi.

Hur kommer det sig att du har byggt en egen surfski?
ERIC:
Efter att ha varit ute och paddlat havskajak med en kompis fastnade jag direkt, men insåg snart att det inte går att låna någon annans kajak i all evighet. Så jag började kolla runt efter en egen. Men efter att ha surfat runt ett tag på olika forum halkade jag istället in på surfski. Sen lockades jag ganska snart av tanken på att bygga en själv. Första gången jag paddlade var i juli, bygget började i oktober samma år.

Men hade du paddlat en surfski då?
Nej. Men jag insåg fördelarna med surfski och lockades av tanken på att få en surfski och samtidigt ha ett hobbyprojekt. Så då blev det att jag byggde själv istället för att köpa.

Surfski

Hur gjorde du då?
Först köpte jag en ritning från Björn Thomasson och vad jag vet är jag en av de första som färdigställt en surfski utifrån hans ritning. Min ski är 50 centimeter bred, men det finns en ritning på en annan som är 48 centimeter. På ritningen är den 560 centimeter lång men genom att dra isär spanten har jag dragit ut min till 585 centimeter. Jag har byggt min med packluckor, så det går att ha med utrustning och käk. Det är inte bara en träningsmaskin.

Vad behövs mer än ritning?
Träkärnan som man bygger av är tunna granribbor och då funkar det fint med fasadpanel från en byggmarknad. Man vill ha så lätta som möjligt, så jag gick helt enkelt runt och kände mig fram till de lättaste brädorna. Sen sågade jag upp dem med en cirkelsåg så det blev ribbor på 5×22 millimeter. Sammanlagt blev det cirka 300 meter ribb. Rätt form på surfskin får man genom att såga fram spant ur en vanlig spånskiva som man sen klär med granribb. Efter det behöver det hyvlas och slipas så allt matchar. Man plastar skrov och däck för sig. Sedan limmas de ihop.

Surfski-4

Ganska tunt med glasfiber då?
Ja, för att hålla ner vikten gör man det tunt, väven jag använde väger 160 gram per kvadratmeter. Ett lager på skrovet men två lager under vattenlinjen för att få lite mer slitstyrka.

Och var har du kolfiber?
Bara i sittbrunnen. Det svarta i skrovet är bara grafitpulver som jag hade i epoxyn för att få till färgen, men det ger även ett något mer reptåligt yta.

Hur lång tid tog det att bygga?
Jag började i oktober och den var färdig i maj men sammanlagt tog det cirka 120 arbetstimmar. Då jag inte känner till någon som byggt en liknande hade jag ingen att fråga, sittbrunnen måste man exempelvis klura ut själv.

Sittbrunnen är i kolfiber, blir det lättare och billigare om man skippar det?
Det är betydligt svårare att bygga en i trä. Jag gjöt av en befintlig surfski vilket gjorde det hela ganska enkelt.

Vad var svårast?
Det var faktiskt inget som var så värst komplicerat. Bygget var inte heller ett måste. Vi har så många måsten hela tiden, allt som ska göras, men bygget var faktiskt en liten andningspaus från allt det. Det blev nästan lite terapi, att få gå ner och tälja lite.

Paddlingsresultatet?
Jag är kanonnöjd, den är snabb och kul att paddla. Sen är det väldigt roligt att paddla något som man byggt själv.

Blir det fler?
Ja, jag funderar på att bygga en till, så man kan paddla ut med frugan eller barnen. Då kanske jag lägger lite mer krut på att få ner vikten.

Surfski-1-2

Modellnamn: Spray 
Totalkostnad för bygget:
5 500-6 000 kronor, varav ritning 975 kronor.
Vikt: 18 kilo, går att göra lättare om man använder tunnare väv och ribb.
Utrustning som behövs: Cirkelsåg, om man nu inte köper färdigsågade ribbor. Vass kniv.
 Hobbyhyvel med rakblad. Tumstock och penna.
 En liten japansåg. Eric använde även en vakuumpump för att gjuta sittbrunnen, men det går även utan.

Om skribenten

Chefredaktör

Liknande inlägg