Annons:

I december gick jag Svenska Turistföreningens stugvärdskurs i Abisko. Innan man kan ta ett stugvärdsuppdrag i någon av alla fina fjällstugor ska man göra ett par dagars praktik hos en befintlig stugvärd på uppdrag.

En helg i somras gjorde jag min stugvärdspraktik hos Margareta i Syterstugan. Syterstugan ligger på den populära Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs och är den andra stugan sett från Hemavan. Det är enkelt att ta sig dit från olika håll och vi tog emot vandrare från alla väderstreck.

Margareta gav mig massvis med turförslag i området och bussade på sina bästa stugvärdsknep, bästa maten att ha i stugan och bra sätt att lägga upp sina dagliga sysslor som stugvärd. Jag hjälpte henne med att ta emot gäster, städa, elda sopor, sköta butiken med mera och vi passade på att flytta på lite tunga saker.

Syterstugan.

Förmiddagsfika på terassen.

Margareta tipsade mig om ett fint guideknep. Hon täljde ned rökt renkorv i kokkaffet! Det gav kaffet en rökig och kraftig smak och köttbitarna blev saftiga och lätta att äta. Det, tillsammans med de nybakta brödbullarna, var en riktig finfika!

Kung Karls Spira, Västerbottens landskapsblomma, växer i stora mängder nära Syterstugan.

 

Fina omgivningar för löpning!

Från Syterstugan är det fem kilometer enkel väg upp till södra syterglaciären.

Blomsterprakt nedanför Sytertopparna.

Glaciärsjön. Jag passade på att ta mig ett dopp…

Jag och Margareta Hjärne, som varit stugvärd i tjugo år.

Syterstugan ligger verkligen fint.

 

Tack alla stugvärdar för det fina jobb ni gör och tack Margareta för härliga dagar i Syterstugan!

Om skribenten

Amanda Mannervik

Innovationsvetare och coach som nu vidareutbildar sig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola i södra Lappland. Upptäcker gärna vackra platser i löparskorna, både på egen hand och tillsammans med andra. På Outside Sweden bloggar hon om en bransch i förändring, kärleken till naturen, uthållighetssport samt produktinnovation inom outdoor. Vill bjuda dig som läsare på inspiration, fördjupad kunskap och utmana till nya tankar. 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras