I december gick jag Svenska Turistföreningens stugvärdskurs i Abisko. Innan man kan ta ett stugvärdsuppdrag i någon av alla fina fjällstugor ska man göra ett par dagars praktik hos en befintlig stugvärd på uppdrag.
En helg i somras gjorde jag min stugvärdspraktik hos Margareta i Syterstugan. Syterstugan ligger på den populära Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs och är den andra stugan sett från Hemavan. Det är enkelt att ta sig dit från olika håll och vi tog emot vandrare från alla väderstreck.
Margareta gav mig massvis med turförslag i området och bussade på sina bästa stugvärdsknep, bästa maten att ha i stugan och bra sätt att lägga upp sina dagliga sysslor som stugvärd. Jag hjälpte henne med att ta emot gäster, städa, elda sopor, sköta butiken med mera och vi passade på att flytta på lite tunga saker.

Margareta tipsade mig om ett fint guideknep. Hon täljde ned rökt renkorv i kokkaffet! Det gav kaffet en rökig och kraftig smak och köttbitarna blev saftiga och lätta att äta. Det, tillsammans med de nybakta brödbullarna, var en riktig finfika!
Tack alla stugvärdar för det fina jobb ni gör och tack Margareta för härliga dagar i Syterstugan!
Lämna en kommentar