Annons:

Hur roligt multisport än är, är det innan loppet oftast förknippat med lite utmaningar av både materiell och logistisk karaktär.  Dessutom så kan orienteringsbiten verka lite avskräckande. Årets upplaga av Stockholm Adventure Race, STAR 2016, är tänkt att göra multisporten något mer tillgänglig samtidigt som den ska vara rolig både nybörjaren och den mer erfarne multisportaren.

Man utlovar en rolig och naturskön bana vid Hellasgården, bara 10 minuter med buss från Stockholm city. För att få fler att hitta kontrollerna utan att villa bort sig allt för mycket har man anammat ett nytt sätt att stödmarkera kontrollpunkterna.

STAR kart exempel

Förutom att just hitta hitta kontrollerna vill man få fler att ta del av de unika platser som finns i banområdet. Den som är duktig orienterare ska samtidigt kunna dra fördel av sina kunskaper för att kunna göra andra vägval och spara tid.

STAR5Ett krux med multisport är att man behöver både cykel och kajak. I år så finns det både cyklar och kajaker/kanadensare att

Standardklassen har en preliminär bansträckning som innehåller ca 10 km paddling, 25 km cykling och 10 km löpning. Det bjuds även på en nedkortad motionsklass med ca 3 km löp, en mil cykling och ca 3 km paddling. Vinnartiden i motionsklass beräknas till runt 1.5 timmar.

Start sker i tvåmannalag: herr, dam eller mixed.

STAR4Cyklingen sker på stigar och grusvägar och är en blandning av teknisk och mer snabbcyklade sträckor, löpningen är i skog eller på grusväg, paddlingen i sjöar och åar. Det ingår också så kallade äventyrsmoment som kan vara klättring, klipphopp etc.

Den 17 september bär det av!

STAR8

Multisport for dummies

I sin grundform bjuder Multisport oftast på grenarna löpning, paddling och cykling. Oftast i terräng och  man brukar ta sig fram till kontrollpunkter med hjälp av karta.

Det finns tävlingar på alltifrån en timme till de som håller på nio dygn i sträck. Från 24 timmar och längre brukar man prata om Adventure Racing och då är man oftast fyra personer i laget.

Multisport och adventure racing kan innehålla alla möjliga utmaningar som inlines, trekking, ridning, luftmadrass, simning, firningar, rafting mm mm.

STAR7